Πολιτική

Θετικά αποτιμούν την επιστολή Τσακαλώτου οι Βρυξέλλες


Καλό είναι το κλίμα στις τάξεις των Θεσμών αναφορικά με την επιστολή Τσακαλώτου αποτιμώντας θετικά το περιεχόμενο της. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες που μίλησαν στο ΑΠΕ, υπενθύμισαν ότι αυτό που απομένει είναι εντός του Ιανουαρίου να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και τα Συμβούλια Διευθυντών του EFSF και του ESM, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Κατά τ' άλλα, έντονες είναι οι "αψιμαχίες" στο εσωτερικό ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης για την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς τους Γ. Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ.

Υπενθυμίζεται πως:

Με την επιστολή, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι στο μέλλον δεν θα αναλάβει μονομερείς πρωτοβουλίες για παροχές και αποδέχεται ότι η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος εξαρτάται από τη «διαρκή συμμόρφωση» με τους όρους του μνημονίου.

Το κείμενο δεν αποκλίνει σημαντικά από όσα ήδη έχει κάνει γνωστά για το περιεχόμενό του η κυβέρνηση:

-Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους δεν θα χορηγηθεί εκ νέου, αφού «δεν προορίζεται να αποτελέσει μόνιμο στοιχείο της πρόσφατα ενεργοποιημένης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης». Για την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, διευκρινίζεται ότι είναι πλήρως χρηματοδοτημένη από τον προϋπολογισμό του 2017.

-Σε περίπτωση που σημειωθεί οιαδήποτε απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, που η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται απόλυτα, διατυπώνεται η δέσμευση ότι θα ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης». Ειδικά, όμως, για το 2016, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι οποιαδήποτε απόκλιση, που θεωρείται απίθανη, θα καλυφθεί  με «συμπληρωματικά μέτρα στο πεδίο της συνταξιοδοτικής δαπάνης».

-Για το μέλλον, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι αναγνωρίζει πως «τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τις αξιολογήσεις, θα συζητείται πώς θα αξιοποιούνται τυχόν πλεονάσματα που υπερβαίνουν τους στόχους. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα πλεονάσματα θα διατίθενται για την κοινωνική προστασία, ειδικότερα μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, δηλαδή όχι με γενικές παροχές σε συνταξιούχους, αλλά στοχευμένα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Επίσης, θα μπορούν να διατίθενται για μείωση φόρων. Αν δεν υπάρχει σχετική συμφωνία με τους θεσμούς, τα πλεονάσματα πέραν των στόχων θα αξιοποιούνται για τα ταμειακά «μαξιλάρια» του Δημοσίου και για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του σε ιδιώτες.

-Στην κατάληξη της επιστολής, υπάρχει μια πολιτικά σημαντική παραδοχή: ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει αυτό που εξαρχής είχε επισημάνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ότι δηλαδή η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν εξαρτάται μόνο από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης αλλά και από τη συνεχή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση «απολύτως αναγνωρίζει» ότι όσα έχουν ανακοινωθεί για το χρέος από το Eurogroup στις 24 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου συνδέονται με τη «διαρκή συμμόρφωση» με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Αυτή η αναγνώριση έχει τη σημασία της, δεδομένου ότι αρχικά η κυβέρνηση, όπως και άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, με πρώτη την Γαλλία, είχαν επικρίνει το Βερολίνο για τις πρωτοβουλίες του για το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων, θεωρώντας ότι μόνη προϋπόθεση για την ενεργοποίησή τους ήταν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Διαβάστε: Επιτέλους... στο φως η επιστολή Τσακαλώτου: Τι αναφέρει

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις