Επιχειρήσεις

Θετικές επιδόσεις από τον όμιλο Ideal - Επιστροφή κεφαλαίου €0,19/μετοχή


Ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις επέτυχε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ο όμιλος Ideal, καθώς όλες οι θυγατρικές του αύξησαν τις πωλήσεις τους, ενώ η συνολική κερδοφορία τους διατηρήθηκε στα επίπεδα του περυσινού α΄τριμήνου.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκαν κατά 2% και ανήλθε σε 43 εκατ. ευρώ.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 7,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10%
Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 4,3 εκατ. ευρώ, αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι. Τα προ φόρων είναι μειωμένα κατά 5%.

Στα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνονται οι επιδόσεις των θυγατρικών: Astir, Coleus, ΒΥΤΕ, ADACOM, IDEAL Electronics. Εχουν αφαιρεθεί τα αποτελέσματα της Three Cents και για τις δύο περιόδους από 1/1 – 31/3, προκειμένου τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικέ επιδόσεις και τη χρηματοικονομική κατάσταση του ομίλου, η διοίκηση της Ideal αποφάσισε να δοθούν στους μετόχους 0,19 ευρώ ανά μετοχή, υπό μορφή επιστροφής κεφαλαίου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4% επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής.

Οι επιδόσεις των βιομηχανικών θυγατρικών:

• Ο Κύκλος Εργασιών ανήλθε στα € 20 εκατ. μειωμένος κατά 11% σε σύγκριση με το 2022. Επηρεάστηκε σημαντικά από τη συναλλαγματική διαφορά στην μετατροπή των πωλήσεων της Coleus σε ευρώ. Ο κύκλος εργασιών σε σταθερή ισοτιμία ανήλθε σε € 21,1 εκατ. μειωμένος κατά 6% σε σύγκριση με το 2022.Το 96% του Κύκλου Εργασιών προέρχεται από Πωλήσεις σε χώρες εκτός Ελλάδας.

• Τα Κέρδη προ Φόρων (ΚΠΦ) ανήλθαν σε € 4,3 εκατ. και σημείωσαν μείωση κατά € 0,6 εκατ. Σε σταθερή ισοτιμία (FX Neutral) ανήλθαν σε € 4,4 εκατ. μειωμένα κατά € 0,5 εκατ. Η μείωση οφείλεται στην αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων λόγω έκτακτης αύξησης του κεφαλαίου κίνησης της Coleus και την αγορά Α’ ύλης για την ετήσια παραγωγή. Οι εταιρείες εκτιμούν ότι για το σύνολο του 2023 τα ΚΠΦ θα είναι ανάλογα του 2022.

• Τα Κέρδη μετά από Φόρους (ΚΜΦ) ανήλθαν σε € 3,2 εκατ. υποχωρώντας κατά 8,5%. Σε σταθερή ισοτιμία ανήλθαν σε € 3,3 εκατ. μειωμένα κατά € 0,2 εκατ. σε σχέση με το 2022. Οι εταιρείες εκτιμούν ότι για το σύνολο του 2023 τα ΚΜΦ θα είναι ανάλογα του 2022.

Οι θυγατρικές του κλάδου Πληροφορικής

(Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τις επιδόσεις των εταιρειών BYTE, ADACOM και IDEAL Electronics)
 

• Ο Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε € 23 εκατ. και σημείωσε αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με το 2022. Η άνοδος προήλθε από (i) ανάθεση και εκτέλεση έργων ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής (Systems Integration), (ii) αυξημένη ζήτηση για προϊόντα παροχής εμπιστοσύνης, υπηρεσίες και λύσεις κυβερνοασφάλειας. Οι εταιρείες εκτιμούν ότι για το σύνολο του 2023 η αύξηση του Κύκλου Εργασιών σε σχέση με το 2022, θα κυμανθεί σε διψήφια ποσοστά.

• Τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα € 2,3 εκατ. και σημείωσαν αύξηση κατά 38% σε σχέση με το 2022.

• Τα Κέρδη προ Φόρων (ΚΠΦ) ανήλθαν σε € 1,3 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2022.

• Τα Κέρδη μετά από Φόρους (ΚΜΦ) διαμορφώθηκαν σε 1,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27%.

Σε ανακοίνωση της η εταιρεία σχολιάζει ότι τα αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου δείχνουν την ανθεκτικότητα των επενδύσεων της σε περιβάλλον υψηλού
πληθωρισμού και το πλεονέκτημα της διασποράς του επιχειρηματικού κινδύνου. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να παρουσιάζει προκλήσεις σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η IDEAL Holdings δεν μεταβάλλει τις εκτιμήσεις που έκανε τον Φεβρουάριο σχετικά με το σύνολο του έτους και θα επανεξετάσει τις προοπτικές μετά τα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, η IDEAL είχε προβλέψει ότι για το 2023: (α) ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της Astir θα κινηθεί στα επίπεδα του 2022 και το EBITDA πάνω από € 18 εκατ., (β) ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της BYTE θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό πάνω από τα επίπεδα του 2022 και το EBITDA πάνω από € 11 εκατ.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της IDEAL Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (φωτο) δήλωσε:

«Τα ενισχυμένα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2023, αποδεικνύουν τη σταθερή τροχιά ανάπτυξης της IDEAL Holdings και τις ανθεκτικές επενδυτικές μας επιλογές σε ένα σύνθετο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Παραμένουμε πιστοί στη φιλοσοφία και στοχεύουμε σε στρατηγικές επενδύσεις σε τομείς με αναπτυξιακή προοπτική»,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα