Αγορές

Θετική εικόνα και προσδοκίες στο χρηματιστήριο


Ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό και οι δείκτες στις δύο γραμμές του Ατλαντικού καταγράφουν σημαντικές απώλειες, η εβδομάδα στο ΧΑ ολοκληρώθηκε με τους καλύτερους οιωνούς: Με μεγάλο όγκο συναλλαγών και αυξημένο τζίρο οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής πορείας. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,60%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια  εκφράζουν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι το "στοίχημα" παραμένει ανοιχτό. Οπως επισημαίνουν οι βασικοί δείκτες βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων αντιστάσεων, όπου θα κριθεί αν θα συνεχίσουν ανοδικά, η θα ακολουθήσουν πορεία συσσώρευσης με μεγάλες πιθανότητες μικρής βραχυχρόνιας διόρθωσης.

Μετά τη σημερινή υπέρβαση των 785 μονάδων, που αποτελούσαν μέχρι τώρα το μεταίχμιο αντίστασης-στήριξης, ο πήχυς τοποθετείται στις 800 μονάδες, όπου αναμένεται ότι θα δοκιμασθεί η δυναμική της αγοράς.
Βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιχειρηματικές ειδήσεις, που συντηρούν ή αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές.

Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζουν να πλήττουν πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι πλέον εμφανείς, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται τώρα η παράταση του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες.

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς αποτελεί η αύξηση του ημερήσιου τζίρου και του όγκου συναλλαγών. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 83,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. είναι τζίρος στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με -1,25% από τις 777,57 μονάδες και πήγε μέχρι τις 792,71 (+0,67%). Στη λήξη της συνεδρίασης "έγραφε" +0,23%. Στις δημοπρασίες οι αγοραστικές παρεμβάσεις και το "τράβηγμα" των τιμών πολλών μετοχών τον οδήγησαν σε υψηλό ημέρας, στις 792,38 με κέρδη 0,63%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,  έκλεισε με κέρδη 0,93%, στις 1.892,53 μονάδες, .

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -2,35%, πήγε +1,77% και  έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 468,24 μονάδες. Στην πρώτη θέση και σήμερα η Alpha (+3%). Ακολούθησαν Πειραιώς και Attica +2%, Εθνική +0,6%. Στο κόκκινο Eurobank -1,6%, Τρ. Ελλάδος -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα μεγαλύτερα κέρδη απεκόμισαν Jumbo +4,5%, Aegean +4,2%, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ +3%. Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,7%, Σαράντης +2,5%,  OTE και ΕΛΠΕ +2,4%, Lamda -1,8%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Coca-Cola (-3,4%), αφαιρώντας πολλές μονάδες από τους βασικούς δείκτες, όπου έχει μεγάλη συμμετοχή. Φουρλής -1%, Τιτάν -0,6%, Βιοχάλκο -0,5%.

Στα mid caps Ολυμπιακή Τεχνική +1,6%, MIG +1,3%, Intercontinental +0,8%, ΕΥΑΘ +0,5%. Στον αντίποδα Autohellas -3,2%, Intracom και Πλαίσιο  -2,2%, Cenergy, Αβαξ και Κρι-Κρι -1,6%.

Διαβάστε επίσης