Πολιτική

«Θησαυρός» 2,5 τρισ. δολ. στο στόχαστρο του Τραμπ


Ένα «θησαυρό» που βρίσκεται εκτός αμερικανικών συνόρων έχει θέσει στο στόχαστρό του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για τα 2,5 τρισ. δολ. (αντιστοιχούν περίπου σε ποσοστό 14% του ΑΕΠ των ΗΠΑ), που διατηρούν στο εξωτερικό οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αμερικανικές επιχειρήσεις και αποφεύγουν να τα επαναπατρίσουν, για να αποφύγουν την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία επιβολή φόρου 35% κατά την επιστροφή των κεφαλαίων εντός συνόρων.

Μόνο η Apple διαθέτει μετρητά που ξεπερνούν το ελληνικό ΑΕΠ, προσεγγίζοντας τα 250 δισ. δολ. και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού (πάνω από 90%) βρίσκεται «παρκαρισμένο» εκτός συνόρων.

Ένας από τους βασικούς άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα χωρίς πολλές λεπτομέρειες (το σχετικό κείμενο είναι μόνο μία σελίδα) αναφέρεται στην επιβολή εφάπαξ φόρου στο "ταμείο" που κρατούν οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις εκτός χώρας.

Μετά την επιβολή αυτού του εφάπαξ φόρου, που για κάθε 1% του σχετικού συντελεστή θα αποφέρει 25 δισ. δολ. στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, προβλέπεται κατάργηση της φορολογικής επιβάρυνσης στα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών που δημιουργούνται στο εξωτερικό, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός με ίσους όρους, όπως αναφέρει το έγγραφο του Λ. Οίκου, με τις εταιρείες άλλων χωρών, οι οποίες επίσης δεν πληρώνουν φόρους για τα κέρδη του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τη θεωρία που υποστηρίζεται από τη διοίκηση Τραμπ, η κατάργηση της φορολογίας για τα εταιρικά κέρδη εξωτερικού θα οδηγήσει τις κορυφαίες αμερικανικές πολυεθνικές να επαναπατρίζουν αυτά τα κέρδη, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Συνολικά, πάντως, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ, καθώς η μεγάλη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών (στο 15% από 35%), η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα ζευγάρια στα 24.000 δολάρια και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν στα ύψη το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού.

Το εύλογο ερώτημα που τέθηκε από δημοσιογράφο στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ήταν αν από τη μεταρρύθμιση βγαίνει προσωπικά κερδισμένος ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις του προέδρου. Και επανέλαβε ότι ο Τραμπ δεν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις