Ελλάδα

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα στην ανεργία των νέων!


Πρώτη και με διαφορά η χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Σε «μάστιγα» που δείχνει πώς δεν γιατρεύεται ούτε περιορίζεται, αλλά αντιθέτως εξαπλώνεται, εξελίσσεται η ανεργία στους νέους στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία των νέων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το Νοέμβριο.

Προφανώς οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη αγορά εργασίας, εξαιτίας και της πανδημίας, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διόγκωση του προβλήματος, το οποίο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.  Η ανεργία στους νέους, που είτε δυσκολεύονται αφάνταστα να ενταχθούν στον εργασιακό στίβο είτε όταν το επιτυγχάνουν πέφτουν «θύματα» εκμετάλλευσης και εξαιρετικά δυσχερών συνθηκών, αποτελεί διαχρονική «γάγγραινα» για την ελληνική κοινωνία.

Οι αριθμοί της Eurostat (μετρήσεις Νοεμβρίου 2021) μιλούν από μόνοι τους, καθώς η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην ανεργία των νέων, με ποσοστό 39,1%, απέχοντας 10 ολόκληρες μονάδες από την δεύτερη Ισπανία. Η χώρα μας, δηλαδή, είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «μια κατηγορία μόνη της», σ’ ό,τι αφορά στην ανεργία στις νέες ηλικίες, κάτω των 25 ετών. Στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα της Eurostat είναι η Ιταλία με 28%, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Σουηδία (24,6%) και Πορτογαλία (22,4%).

Τα προγράμματα για τις προσλήψεις νέων - Πρώτο ένσημο

Η αλήθεια είναι, πάντως, πώς λαμβάνονται μέτρα και γίνονται παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο αρνητικό «φαινόμενο». Από την 1η Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε το «Ανοικτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών - «Πρώτο Ένσημο». Το πρόγραμμα  στοχεύει στη διευκόλυνση της πρώτης ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα αφενός στους νέους να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.


Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ξεκίνησαν οι νέες εντάξεις στο πρόγραμμα των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για 50.000  πρόσθετες νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, που, μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μπορούν να συνδυαστούν κατά περιπτώσεις με το πρόγραμμα «Πρώτο Ενσημο», εφόσον το επιθυμούν και αιτηθούν γι’ αυτό οι εργοδότες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα