Χρηστικά

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο παροχών και ποιούς θα ωφελήσει


Φροντίζοντας να μη στείλει στις αγορές “λάθος μηνύματα” που θα απομάκρυναν την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει πακέτο μέτρων και παροχών ετήσιου δημοσιονομικού κόστους περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.
 Ολες οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πρώτο πολυνομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης,  που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την επόμενη εβδομάδα.

 Με τις προωθούμενες παρεμβάσεις δεν εξαντλείται ο υπάρχων δημοσιονομικός χώρος. Θα απομείνουν περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις, των οποίων το εύρος θα εξαρτηθεί τελικά από  από την πορεία των φορολογικών εσόδων, την πάταξη της φοροδιαφυγής και από την ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στα μέτρα που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνονται το «κούρεμα» σε τεκμήρια διαβίωσης (που αφορούν αυτοκίνητα, κατοικίες και σκάφη αναψυχής), η σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ και η μείωση του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη.

Όπως τονίζουν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, τα «κλειδιά» για την επόμενη δέσμη των φοροελαφρύνσεων είναι η βελτίωση στα μέτωπα της φορολογικής συμμόρφωσης και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Το πρώτο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για:

- Το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα επηρεάσει τις αποδοχές 600.000 – 700.000 εργαζομένων. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

- Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν παιδιά. Το μέτρο αφορά τα εισοδήματα του 2024 και θα έχει κόστος 77 εκατ. ευρώ
- Αύξηση από 1-1-2024 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ). Θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ, από 200 ευρώ που είναι σήμερα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
- Αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.
- Αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Θα δίνεται για 9 μήνες (αντί 4 τώρα) και θα είναι στο ύψος του κατώτατου μισθού
 - Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

 - Επίδομα youth pass 150 ευρώ από φέτος τον Σεπτέμβριο για χρήση στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού για τους νέους που ενηλικιώνονται (κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως).

- Επέκταση του market pass των 22 έως 72 ευρώ το μήνα και για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
Επίδομα 250 ευρώ τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια η λίστα των δικαιούχων ενδέχεται να περιλαμβάνει: ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες και δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα