Αγορές

Τιμή πετρελαίου: Η όρεξη για κίνδυνο μειώνεται, καθώς οι γεωπολιτικές προκλήσεις "φουντώνουν"


Η σημερινή ανάλυση της αγοράς από τη Rania Gule, Market Analyst στο XS.com

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 1% στην αρχή της εβδομάδας, ξεκινώντας από σήμερα, Τετάρτη, στα 80,74 δολάρια το βαρέλι, αφού βρήκαν κάποια τεχνική υποστήριξη στο κομβικό επίπεδο των 80,73 δολαρίων. Οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω παραγόντων προσφοράς και ζήτησης.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω κυρώσεων και επιθέσεων με drone από την Ουκρανία σε ρωσικά διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Από την πλευρά της ζήτησης, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve τρεις φορές φέτος, μαζί με τις μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση πετρελαίου.

Αν και η Fed έχει ξεκάθαρα ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, οι αγορές δεν φαίνονται πεπεισμένες για αυτές τις προσδοκίες. Αυτή την εβδομάδα, η δημοσίευση του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, του δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE), έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή και η αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις αγορές, που προετοιμάζονται για νέα επέκταση των περικοπών παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.

Πρόσφατα στοιχεία δεν δείχνουν ανοδική τάση στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία μειώθηκε στα 13,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τις τελευταίες εβδομάδες, αφού έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ των 13,3 εκατομμυρίων τον Φεβρουάριο.

Κατά την άποψή μου, αυτή η αρνητικότητα από τους παραγωγούς θεωρείται ως ένα μήνυμα για τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, καθώς συνεχίζεται η οικονομική τόνωση στην Κίνα και η υγιής οικονομία στην Ινδία, και οι δύο χώρες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζήτηση. Εν τω μεταξύ, η προσφορά παραμένει περιορισμένη από τις ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ+.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου μπορεί να είναι μέτριες και αργές, έως ότου οι τιμές υπερβούν τα 90 δολάρια. Η ικανότητα του πετρελαίου να ανέβει θα μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή των αγορών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, λόγω της πιθανής επίδρασής του στη μελλοντική νομισματική πολιτική μέσω των στοιχείων των τιμών καταναλωτή στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν κλιμακωθεί καθώς η Ουκρανία έχει αυξήσει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου, οδηγώντας σε μια εκτιμώμενη διακοπή της παραγωγικής της ικανότητας περίπου 900.000 βαρελιών την ημέρα. Πιστεύω ότι ο αντίκτυπος αυτών των διαταραχών στις τιμές του αργού πετρελαίου είναι πιθανό να είναι ανάμεικτος, που συμπίπτει με τη μείωση της κινεζικής ζήτησης και μια πιθανή μείωση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.

Επιπλέον, η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας οδήγησε σε συσσώρευση 100 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στα διεθνή ύδατα, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες επαναδρομολογούν τις εμπορικές ροές για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου έως και 4 δολάρια το βαρέλι λόγω των μεγαλύτερων από τις αναμενόμενες αναλήψεις από τα εμπορικά αποθέματα.

Η προσοχή θα παραμείνει στραμμένη στα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ και στον αντίκτυπό τους στη νομισματική πολιτική, επηρεάζοντας έτσι την κίνηση του δολαρίου και, κατά συνέπεια, δυνητικά τον έλεγχο ολόκληρης της αγοράς. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις είναι εξίσου σημαντικές με άλλους θεμελιώδεις παράγοντες, καθώς οποιαδήποτε πρόοδος στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να κατευνάσει τους φόβους της αγοράς, ενώ η αβεβαιότητα και η μείωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου μεταξύ των επενδυτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις της αγοράς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις