Πολιτική

Το ΔΝΤ βλάπτει σοβαρά την... Υγεία


Ακόμα και σε χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, σε χώρες ευρωπαϊκές, με ισχυρά εδραιωμένα συστήματα υγείας και συγκριτικά υψηλά επίπεδα διαβίωσης, ένα πέρασμα του ΔΝΤ είναι ικανό να διαλύσει και τα συστήματα υγείας και την υγεία του πληθυσμού, μειώνοντας μάλιστα και το προσδόκιμο ζωής.

Το ΔΝΤ, τον Ιούλιο του 2008 βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας, η οποία υποστήριζε πως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου εφαρμόστηκαν τα γνώριμα πλέον προγράμματα διάσωσης του, σημειώθηκε αύξηση των θανάτων από φυματίωση, ενώ μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής των πολιτών. Αντιδρώντας τότε, ο Γουίλιαμ Μούρεϊ  εκπρόσωπος του ΔΝΤ, είχε κάνει λόγο στους New York Times για «ψευτοεπιστήμονες».

Οι «ψευτοεπιστήμονες» ήσαν έγκριτοι ερευνητές του Κέιμπριτζ και του Γέιλ. Σύμφωνα με την έρευνά τους, οι χώρες που εισέπραξαν χρήματα από το ΔΝΤ στα χρόνια από το 1989 μέχρι και το 2005, σημείωσαν 16% αύξηση στους θανάτους από φυματίωση - πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 21 χώρες, μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου. Είναι γνωστό πως μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, τα ποσοστά θανάτων από φυματίωση διπλασιάστηκαν, συγκεκριμένα στις 100.000, από το 6,2 έφτασαν το 13,3.

Πολλοί οργανισμοί υγείας υποστήριζαν καιρό τη σύνδεση ανάμεσα στα δάνεια του ΔΝΤ και τις συνέπειες που έχουν οι μειώσεις των δαπανών για την υγεία, που έχουν ως άμεση συνέπεια τη χειροτέρευση της υγείας των πολιτών. Μεταξύ άλλων, το Κέντρο για τη Σφαιρική Ανάπτυξη, think tank της Ουάσιγκτον, σε έρευνα το 2007 κατέληξε, πως οι όροι των δανείων του ΔΝΤ περιορίζουν τις εναλλακτικές των χωρών, αναγκάζοντάς τες να περικόψουν τις δαπάνες για την υγεία, καθώς και τους μισθούς του ιατρικού προσωπικού.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του υποστηρίζει, πως ποτέ δεν θα συμβούλευε μία χώρα να περικόψει τις δαπάνες για την υγεία, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που ορίζει. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 1998, όταν η χώρα εντάχθηκε στο μηχανισμό στήριξης, τα μισά παιδιά στο πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Ινδονησίας, την Τζάβα, έπασχαν από υποσιτισμό. Όταν τα τρόφιμα λιγόστεψαν επικίνδυνα, ο τότε πρόεδρος Χαμπίμπι διέταξε τους πολίτες να νηστεύουν δύο φορές την εβδομάδα...

Στην Πορτογαλία του ΔΝΤ, τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αυξηθεί επικίνδυνα σε σύγκριση με αυτά των προηγούμενων ετών, ενώ αυτοί που πλήττονται περισσότεροι είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η προηγούμενη πορτογαλική κυβέρνηση υπό τις οδηγίες του ΔΝΤ, μείωσε τις δαπάνες για την υγεία κατά 5%. Από τις οριζόντιες μειώσεις του ΔΝΤ πλήττονται κυρίως τα χαμηλότερα στρώματα των πληθυσμών, που εξαρτώνται περισσότερο από τις προνοιακές παροχές υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε σχετική μελέτη, προειδοποιεί: «υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του πληθυσμού μιας χώρας και της υγείας του», αλλά για το ΔΝΤ: άνθρωποι σημαίνουν δαπάνες και οι δαπάνες πρέπει να μειώνονται.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις