Tον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα των επιπρόσθετων προβλέψεων που θα πρέπει να περάσουν στα βιβλία τους οι συστημικές εισηγμένες τράπεζες για το 2015.
Οι διαπραγματεύσεις με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) έχουν ολοκληρωθεί, και όπως ανέφερε στη StockWatch αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, το αποτέλεσμα των διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, θα αντικατοπτρίζεται στα προκαταρκτικά αποτελέσματα των τραπεζών για το 2015 που θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννιαμήνου του 2015, η Τράπεζα Κύπρου, ο συνεργατισμός και η Ελληνική Τράπεζα εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις ευρωπαϊκές αρχές όσον αφορά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το πώς πρέπει να υπολογίζονται οι προβλέψεις.
Το μοντέλο της ΕΚΤ χρησιμοποιεί αυστηρότερες βασικές παραμέτρους που έχουν να κάνουν με μια χαμηλότερη αξία των εξασφαλίσεων και μεγαλύτερη περίοδο για ενδεχόμενη ρευστοποίηση τους. Αυτό οδηγεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ του υπολοίπου του δανείου και της αξίας των αντίστοιχων εξασφαλίσεων, δημιουργώντας την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η πραγματικότητα της αγοράς είναι διαφορετική από τις εκτιμήσεις του SSM και συνεπώς οι ανάγκες για προβλέψεις δεν είναι τόσο ψηλές.
Η Τρ. Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα ακολούθησαν το δικό τους μοντέλο για τον υπολογισμό των προβλέψεων εννιαμήνου στα 329 εκατ. και 59 εκατ. αντίστοιχα, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι εάν χρησιμοποιηθεί η μεθοδολογία της ΕΚΤ θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω προβλέψεις ύψους 600 εκατ. και 70 εκατ. αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει το stockwatch, ο συνεργατισμός από την άλλη πλευρά, αν και εξέφρασε τη διαφωνία του, ακολούθησε μια πιο συντηρητική προσέγγιση, προβαίνοντας σε πλήρεις προβλέψεις σύμφωνα με το μοντέλο της ΕΚΤ. Ως αποτέλεσμα χρειάστηκε δεύτερη κρατική στήριξη ύψους 175 εκατ., πέραν της στήριξης με 1,5 δισ. το 2013.
Οι τράπεζες ανακοίνωσαν τότε ότι οι συζητήσεις με την ΕΚΤ είναι σε εξέλιξη και ότι η ολοκλήρωση τους αναμένεται μέχρι το τέλος του 2015.
Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε για το εννιάμηνο του 2015 κέρδη 73 εκατ. και η Ελληνική 7 εκατ. και εάν υπάρξει αύξηση των προβλέψεων τους, το έτος θα κλείσει με ζημιές για τις δύο τράπεζες.
Σε περίπτωση εφαρμογής της μεθοδολογίας της ΕΚΤ για τις προβλέψεις, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής καθώς ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων της κατηγορίας 1 θα μειωθεί κατά 2,4% και 1,52% αντίστοιχα.
TECHin
Τι κάνει τον ανθρώπινο πολιτισμό μοναδικό;
Τι ξεχωρίζει τον ανθρώπινο πολιτισμό από αυτούς των άλλων ζώων; Είναι ένα ερώτημα που προβληματίζει επιστήμονες εδώ και αιώνες. Παρόλο που ο ανθρώπινος πολιτισμός – η κοινή γνώση, ...