Ενέργεια

Το γκρουπ Macquarie εξαγοράζει την ελληνική θυγατρική της Enel


Ενα ακόμη βήμα επέκτασης στην ελληνική αγορά ενέργειας επιχειρεί το αυστραλιανό γκρουπ Macquarie, που έχει εξαγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ μέσω θυγατρικής κατασκευάσει γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας: Προσφέροντας τίμημα άνω του 1 δισ. ευρώ, εξαγοράζει την Enel Green Power Hellas, που είναι η τρίτη σε μέγεθος (εγκατεστημένης ισχύος) εταιρεία ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Macquarie είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής της Enel Green Power, έχοντας υποβάλει την υψηλότερη οικονομική προσφορά. Οι Αυστραλοί αύξησαν το προσφερόμενο τίμημα μετά την άκαρπη έκβαση των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΓΕΚΤΕΡΝΑ)

Ο ιταλικός κολοσσός ENEL πουλάει την ομώνυμη ελληνική θυγατρική του - όπως και τη θυγατρική του στη Ρουμανία, την οποία διεκδικεί η ΔΕΗ - επιδιώκοντας να συγκεντρώσει κεφάλαια για επενδύσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.

Η Enel Green Power Hellas διαθέτει 60 μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος 551 MW. Πέραν της Macquarie, για την εξαγορά του πακέτου μετοχών που πουλάει ο ιταλικός όμιλος, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον το αμερικανικό fund  KKR, η κινεζική State Grid (που ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ) και η γαλλική Ardian.

Επισημαίνεται ότι το γκρουπ Macquarie σχεδιάζει να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο 3 GW στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής Cero Generation

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα