Αγορές

Το μεγάλο παιχνίδι με τον χρυσό-Οι «χορηγοί» του ράλι, τα αφεντικά της αγοράς και η νέα φούσκα


Ραγδαίες ανακατατάξεις: τα ειδικά funds κατέχουν περισσότερο χρυσό από τη Γερμανία

Αλλαγές ιστορικών διαστάσεων συντελούνται στην παγκόσμια αγορά χρυσού, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται όλο και περισσότερο στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου, προκαλώντας όχι μόνο τη συνεχή άνοδο της τιμής του, αλλά και σοβαρές ανακατατάξεις στη διάρθρωση της αγοράς, όπου τα κράτη και οι κεντρικές τους τράπεζες είχαν κατά παράδοση τις μεγαλύτερες θέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) και καλύπτουν την περίοδο ως το τέλος Ιουλίου, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού, γνωστά διεθνώς ως gold ETF, τα οποία αποτελούν το δημοφιλέστερο «όχημα» για επενδύσεις σε χρυσό, έχουν πλέον συγκεντρώσει περισσότερο χρυσό από αυτόν που κρατά η Bundesbank για λογαριασμό του γερμανικού κράτους!

Οι θέσεις των ETF σε χρυσό έφθασαν σε νέο επίπεδο ρεκόρ, στους 3.785 τόννους, ενώ η Bundesbank έχει αποθέματα χρυσού 3.370 τόνων, δηλαδή περίπου 11% μικρότερα. Μετά την εξέλιξη αυτή, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερα αποθέματα χρυσού από τα funds, καθώς κατέχουν περισσότερους από 8.000 τόννους.

Τα ETF έχουν διανύσει μια πολύ μεγάλη διαδρομή, αν συνεκτιμήσει κανείς ότι έκαναν τα πρώτα τους βήματα στις αγορές στις αρχές της δεκαετίας του 2.000 και σήμερα, λιγότερα από είκοσι χρόνια αργότερα, έχουν φθάσει να αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» της παγκόσμιας αγοράς, με θέσεις που αντιστοιχούν σχεδόν στα μισά αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ.

Πακτωλός τοποθετήσεων

Ο «πυρετός του χρυσού» οδηγεί σε τεράστιες εισροές κεφαλαίων στα ETF, προκαλώντας μεγάλη αύξηση των τοποθετήσεών τους σε χρυσό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Ιούλιο, τα ETF πρόσθεσαν στα χαρτοφυλάκιά τους 166 τόννους χρυσού, ποσότητα που ξεπερνά το σύνολο των αποθεμάτων χρυσού της Ελλάδας (150 τόνοι).

Επίσης, αύξησαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια κατά 4,1% ή κατά 9,7 δισ. δολ. μέσα σε ένα μήνα και οι επενδυτές που τα εμπιστεύθηκαν βγαίνουν κερδισμένοι, αφού τον Ιούλιο η τιμή του χρυσού έσπασε νέο ρεκόρ, στα 1.976 δολ./ουγκιά, με αποτέλεσμα τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια των ETF να φθάσουν τα 239 δισ. δολ.

Όπως σημειώνει το World Gold Council, οι φετινές εισροές κεφαλαίων φθάνουν τα 41 δισ. δολ. και έχουν αυξήσει τις θέσεις των ETF στο χρυσό κατά 899 τόνους (σ.σ.: έξι φορές τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας!). Πρόκειται για εισροές που είναι σημαντικά υψηλότερες από προηγούμενα ετήσια ρεκόρ εισροών και μάλιστα συνεχίσθηκαν τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, όταν η τιμή του χρυσού ξεπερνούσε τα 2.000 δολ.

Ο «πυρετός του χρυσού» είναι υψηλότερες στις ΗΠΑ, καθώς η διολίσθηση του δολαρίου στρέφει τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των εισροών σε ETF τον Ιούλιο κατευθύνθηκαν σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια της Βόρειας Αμερικής. Όπως φαίνεται στον πίνακα, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο ETF, το αμερικανικό SPDR Gold Shares, έχει αυξήσει φέτος κατά 44,3% τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του, καθώς είχε εισροές σχεδόν 19,4 δισ. δολ. και αύξησε το χρυσό του κατά 348,6 τόνους, για να ανέλθει σε 1.241,6 τόνους.

goldETF

Το ράλι συνεχίζεται

Την εβδομάδα που πέρασε, το ράλι του χρυσού έφερε την τιμή του πάνω και από τα 2.070 δολ./ουγκιά, ενώ την Παρασκευή ακολούθησε διορθωτική πορεία, με την τιμή spot να κλείνει στα 2.035 δολ., κυρίως επειδή ακολούθησε ανοδική πορεία το δολάριο. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή θα ανεβεί στα 2.300 δολ., ενώ η RBC Capital Markets, όπως και η Bank of America από τον Απρίλιο, «βλέπουν» το χρυσό στα 3.000 δολ.

Καθώς το δολάριο βρίσκεται σε συνεχή πτωτική πορεία, ενώ τα επιτόκια των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, είναι αρνητικά στο -1% (ακόμη και στα 30ετή η απόδοση είναι αρνητική, -0,44%), ο χρυσός έχει γίνει το καλύτερο καταφύγιο για προστασία του κεφαλαίου, ιδιαίτερα για όσους φοβούνται ότι θα συνεχισθεί η εκτύπωση χρήματος από την Fed και τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Σε αυτό το σημείο, όπως σημείωνε το Bloomberg σε πρόσφατη ανάλυση, πιθανόν να κρύβεται και μια μεγάλη μεταστροφή των παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων, που θα οδηγήσει πολύ υψηλότερα το χρυσό.

Οι προοπτικές και το φρεσκοτυπωμένο χρήμα

Οι συνολικές επενδύσεις σε χρυσό (μέσω των ETF και του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων) παρά την αύξηση που σημείωσαν εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις 0,6% των συνολικών κεφαλαίων που είναι επενδεδυμένα σε funds παγκοσμίως και ανέρχονται σε περίπου 40 τρισ. δολ.

Ένα μικρό μέρος αυτών των κεφαλαίων αν μετακινηθεί στο χρυσό, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε διπλασιασμό των συνολικών τοποθετήσεων, όπως εκτιμά αναλυτής της UBS. Προφανώς, αυτό θα οδηγούσε και σε εκρηκτική άνοδο της τιμής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ήδη ορισμένοι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων ομολόγων που διαχειρίζονται τα μεγαλύτερα ποσά στη διεθνή αγορά, αρχίζουν να μετακινούν στο χρυσό ένα μέρος των κεφαλαίων τους.

Η Plurimi Wealth, για παράδειγμα, έχει μετακινήσει το 7,5% των κεφαλαίων σε τοποθετήσεις χρυσού. Ο διαχειριστής της δηλώνει ότι παλιά άνοιγε short θέσεις στο χρυσό, αλλά τώρα τον προτιμά επειδή βλέπει ότι «το μέλλον θα είναι μια συνέχεια αυτού που βλέπουμε σήμερα: Ολο και περισσότερο φρεσκοτυπωμένο χρήμα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις