Πολιτική

Το μεγάλο στοίχημα για το πετρέλαιο και η συμφωνία των 4 «παικτών»


Η πρώτη κίνηση έγινε. Οι τέσσερις μεγάλοι παίκτες, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το  Κατάρ και η Βενεζουέλα θέλουν να συνεργαστούν για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου, στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Προφανής στόχος , ο περιορισμός της υπερβάλλουσας προσφοράς που έκτιμάται σε 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Για να υλοποιηθεί η πρόταση θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι παραγωγοί του ΟΠΕΚ. Αυτό δεν θα είναι περίπατος καθώς ένας σημαντικός παίκτης, το Ιραν, που  θέλει να αυξήσει τα επίπεδα της παραγωγής του τα οποία είχαν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των κυρώσεων. Συγκεκριμένα, το Ιράν έχει, επανειλημμένα, δηλώσει ότι θα αυξήσει την παραγωγή του για να καλύψει το έδαφος που έχασε λόγω του εμπάργκο της Δύσης.

Παρότι Σ. Αραβία και Ρωσία «ρίχνουν, μαζί, στην αγορά περίπου 21 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, μόνες τους οι δύο χώρες δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση , το να συμφωνήσουν οι τέσσερις είναι ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου που ήδη έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στις οικονομίες των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών. Όπως μάλιστα επισημαίνουν αναλυτές απο την συμφωνία,"δεν περιμένουμε μείωση της παραγωγής , αλλά αυτή  διαμορφώνει την ατζέντα. Όλοι γνωρίζουν ότι, το επίπεδο της παραγωγής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διορθωθούν οι τιμές.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές η συμφωνία αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς οι παραγωγοί ανάμεναν ανάκαμψη της ζήτησης για εποχικούς λόγους αλλά και διότι προσδοκούσαν βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας. Η διάψευση αυτών των προσδοκιών κατέστησε την συμφωνία απαραίτητη και έτσι οι πρωταγωνιστές ξεπέρασαν τις όποιες διαφορές που έχουν σε άλλα θέματα π.χ στη Συρία όπου Ρωσία και Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα και εμπρός στο οικονομικό αδιέξοδο που θα σήμαινε η παραπέρα πτώση των τιμών του πετρελαίου "έδωσαν τα χέρια".

Πάντως, αρχικά, η είδηση για την πρόταση προκάλεσε εκτόξευση της τιμής του μπρεντ, πάνω από τα $35/ βαρέλι,ωστόσο, στη συνέχεια υποχώρησε.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις