Επιχειρήσεις

Το ΤΑΙΠΕΔ επιλέγει “μνηστήρες” για την Αττική Οδό - Οι υποψήφιοι


 Σε κρίσιμη φάση μπαίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της διαχείρισης-εκμετάλλευσης της   Αττικής Οδού, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων και διεθνών επενδυτικών funds.
 Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει σήμερα ποιοί από τους υποψήφιους επενδυτές θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Στη λίστα των υποψηφίων περιλαμβάνονται από ελληνικής πλευράς οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ- Αβαξ, Mytilineos και Κοπελούζος. Η άλλη μεγάλη εταιρεία του κατασκευαστικού κλάδου, η Intrakat περιήλθε υπό τον έλεγχο εφοπλιστικών συμφερόντων και βρίσκεται στη διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησιακού σχήματος, θα συνεργαστεί πιθανότατα με έναν από τους υποψήφιους επενδυτές που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

 Με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμπαρατάσσεται το αυστραλιανό fund First Sentier, που είχε συμμετάσχει και στον διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Το σχήμα Ελλάκτωρ-Αβαξ, που έχει τη διαχείριση-εκμετάλλευση της Αττικής Οδού έως τον Οκτώβριο του 2024, διεκδικεί ανανέωση της σύμβασης σε συνεργασία με το γαλλικό fund Ardian, το οποίο διαχειρίζεται επενδύσεις 125 δισ. δολαρίων σε υποδομές σε όλο τον κόσμο.

Ο όμιλος Κοπελούζου έχει προσεταιριστεί  το αυστραλιανό fund Macquarie, που εξέπληξε ευχάριστα την ελληνική αγορά, προσφέροντας 1,3 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ο όμιλος Mytilineos διεκδικεί την Αττική Οδό σε συνεργασία με το γαλλικό γκρούπ Vinci, που έχει ισχυρή παρουσία στη χώρα μας, κατέχοντας 57,4% στην εταιρεία της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και 29,9%  στην Ολυμπία Οδό.

 Χωρίς εγχώριους εταίρους  συμμετέχουν στον διαγωνισμό τρία ευρωπαϊκά γκρουπ που ειδικεύονται στη διαχείριση-εκμετάλλευση μεγάλων οδικών αξόνων: Είναι η ισπανική Abertis Infrastructuras, η ιταλική INC και η πορτογαλική Brisa

Η γαλλική Egis που συμμετέχει μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη διαχείριση-εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, θέτει υποψηφιότητα και για την Αττική Οδό, συνεργαζόμενη με τη γαλλική Vauban  και την ολλανδική DIF

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα