Με Άποψη

Το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης


Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κρίνονται καθημερινά σε πολλά μέτωπα. Αξιολογούνται η αποτελεσματικότητα τους στη διαχείριση καθημερινών ή/και χρόνιων προβλημάτων, οι επιλογές τους όσον αφορά τη στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και συμφερόντων, η ετοιμότητα τους στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, οι χειρισμοί τους σε περιόδους κρίσεων – και πολλά άλλα.

Του ΜΑΚΗ ΝΤΟΒΟΛΟΥ

Ενα πεδίο εξαιρετικά κρίσιμο, στο οποίο η επίδοση της εκάστοτε κυβέρνησης καθίσταται πολλές φορές αποφασιστικής σημασίας για τη μακρά ή σύντομη παραμονή της στην εξουσία, είναι το ήθος και το ύφος διακυβέρνησης.

Εδώ, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη βαθμολογηθεί με πολύ κακό βαθμό. Στάσεις, συμπεριφορές, δηλώσεις, αλλά και αποφάσεις δείχνουν ότι δεν διδάχθηκε πολλά από τις προηγούμενες θητείες του κόμματος στην εξουσία. Συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε στο παρελθόν.

Αυταρχικές συμπεριφορές, αλαζονεία, κυνισμός απέναντι σε δοκιμαζόμενους πολίτες και -  πολλές πλέον - περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, έχουν γεμίσει το «έντυπο αξιολόγησης» της παρούσας κυβέρνησης αλλά και αυτοδιοικητικών στελεχών της. 

Μερικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά:

•  Η προσπάθεια  του πρωθυπουργού να μεταθέσει στους πολίτες την ευθύνη για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας, βγάζοντας την κυβέρνηση από το κάδρο των ευθυνών. Από το «μαζί τα φάγαμε», οδηγούμαστε στο «εσείς φταίτε».

•  Η στάση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που κατηγόρησε τον καλλιτεχνικό κόσμο ότι «τα παίρνει μαύρα», προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να μη δοθούν οικονομικές ενισχύσεις σε καλλιτέχνες, αν και οι περισσότεροι αγωνίζονται να βρουν και το τελευταίο ένσημο, προκειμένου να έχουν στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψη.

•  Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα, ο οποίος αφού μοίρασε κρατικό χρήμα στα φίλα προσκείμενα media, χαρακτήρισε «φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ» όσους διαμαρτυρήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καρδίτσα. Προφανώς δεν είδε τις δηλώσεις κατοίκων σε τοπικά μέσα, που δήλωναν υποστηρικτές της ΝΔ

•  Η ελαφρότητα με την οποία ο δήμαρχος Αθηναίων αντιμετώπισε την τραγελαφική κατάληξη του εγχειρήματος του «μεγάλου περιπάτου», λέγοντας απλά ότι «βγήκε και δεν βγήκε» ένα μεγάλο project. Σαν να ήταν προσωπικό του στοίχημα. Οπου όμως ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων και από αυτή την αλόγιστη σπατάλη κάποιοι βγήκαν κερδισμένοι…

•  Η διαχρονικά προκλητική παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος απέναντι σε μια κοινωνία που αγωνιά για το αύριο, δεν διστάζει να πει «πόσο θα φάνε πια; 300 κιλά θα γίνουν», ενώ πρόσφατα υποστήριξε ό,τι οι μάσκες δόθηκαν στα σχολεία όχι για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά… για να μην φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ!!!

•  Η έλλειψη ευθιξίας κυβερνητικών στελεχών σε μια σειρά γεγονότων, όπως το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης με το «σκόιλ ελλικίκου», ή το φιάσκο με τις μάσκες-αλεξίπτωτα στα σχολεία.

Με αυτά και άλλα πολλά -ο κατάλογος είναι ατελείωτος – επιβεβαιώνονται ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς και η περίφημη φράση του: «Αυτοί δεν είναι μόνο δεξιοί, αλλά και... αδέξιοι».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις