Αίσθηση προκαλεί στους χρηματιστηριακούς κύκλους το παιχνίδι αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, που έχει «βουλιάξει» τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 27% σε τρεις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, με αφορμή μια εντελώς ασυνήθιστη αποκάλυψη στοιχείων ενός ελεγκτικού πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Από το Σάββατο, όταν το «Έθνος» φιλοξένησε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για «σκάνδαλο σε συστημική τράπεζα», ένα πόρισμα της ΤτΕ, που μόλις τώρα αρχίζει να εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές, έχει φέρει την Τρ. Πειραιώς στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας και έχει συνδεθεί με τη «βουτιά» της μετοχής.
Αυτό, παρότι η σημερινή διοίκηση της τράπεζας, που δεν έχει ανάμιξη στις υποθέσεις που ερευνήθηκαν από την ΤτΕ (αφορούν την περίοδο 2014-2016), ορθώς ξεκαθαρίζει ότι οι παραβάσεις του κανονιστικού πλαισίου, που διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους, δεν πρόκειται να επηρεάσουν την οικονομική της κατάσταση. Στη χειρότερη περίπτωση θα διερευνηθούν ποινικές ευθύνες ορισμένων στελεχών, που ήδη έχουν αποχωρήσει από την τράπεζα, εναντίον των οποίων θα μπορούσε να στραφεί μελλοντικά η τράπεζα για να ανακτήσει ενδεχόμενες ζημιές.
Το ασυνήθιστο στοιχείο στην υπόθεση, για το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει δώσει εξηγήσεις, είναι ότι ένα πόρισμά της, που από καιρό είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ήταν θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί, ξαφνικά «διαρρέει» στον Τύπο και φθάνει στα πρωτοσέλιδα, πριν καν το παραλάβουν οι αρμόδιοι της Αρχής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Όχι μόνο αυτό, αλλά από πηγές της ΤτΕ «διαρρέουν» στον Τύπο αρκετές και «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες του πορίσματος, ενώ κατά πάγια πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις η κεντρική τράπεζα κινείται με διακριτικότητα, ώστε να μην προκαλούνται αναίτιοι κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της συστημικής τράπεζας με το μεγαλύτερο ενεργητικό, θα περιμένει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα θα προστάτευε το περιεχόμενο του πορίσματός της από τη δημοσιότητα και θα άφηνε τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει χωρίς θορυβώδεις δημόσιες συζητήσεις το έργο της.
Ακραία απαξίωση
Μετά την παράξενη αυτή «διαρροή» από την ΤτΕ, η μετοχή της Πειραιώς «βομβαρδίσθηκε» από πωλήσεις, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου οι συναλλαγές επί της μετοχής ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ και η τιμή «γκρεμίσθηκε» κατά 22%, στα 2,7 ευρώ.
Έτσι, οδηγούμαστε σε ακραία απαξίωση της μετοχής, καθώς:
- Είναι η μοναδική τραπεζική μετοχή, που πλέον όχι μόνο δεν εγγράφει κέρδη από την αρχή του έτους, αλλά είναι 36% χαμηλότερα! Σαν να είναι σήμερα η κατάσταση της τράπεζας και το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον χειρότερα από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν παρέμενε άγνωστο αν και πότε θα έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ ακόμη η Πειραιώς έκανε τα πρώτα βήματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων με τη νέα της διοίκηση...
- Η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται σήμερα στο 12% της λογιστικής αξίας, χωρίς να μπορεί να εξηγηθεί με λογικό τρόπο αυτή η... ακρότητα. Οι «δηλητηριώδεις» φήμες περί προβλημάτων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, ή περί αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης, με ορισμένους να προεξοφλούν, μάλιστα, ότι ο Τζον Πόλσον δεν θα μετάσχει στην αύξηση (!), δεν φαίνεται να έχουν σοβαρά ερείσματα. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι αρκετά «άνετος» (16,5%) και παρέχει «μαξιλάρι» ικανό να αντιμετωπίσει αρκετές πρόσθετες ζημιές, ενώ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων και την απαλλαγή από εξωτραπεζικές δραστηριότητες, κυρίως δηλαδή από τα βάρη του ομίλου MIG, η διοίκηση Μεγάλου έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο.
Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται εντελώς αδικαιολόγητο να διαπραγματεύεται η μετοχή της Πειραιώς με αποτίμηση που παραπέμπει σε συνθήκες απόλυτης καταστροφής. Εκτός αν αυτή η «βουτιά» εξυπηρετεί τις επιδιώξεις κάποιων που, μέσα στην αναταραχή, έκαναν τις τοποθετήσεις τους σε τιμές ευκαιρίας…