Η αντίστροφη μέτρηση για τον χειμερινό τουρισμό έχει ξεκινήσει στα Καλάβρυτα, καθώς ο ορεινός όγκος του Χελμού και η ιστορική ταυτότητα της περιοχής προσελκύουν παραδοσιακά επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα. Φέτος, ωστόσο, η προετοιμασία επισκιάζεται από μια ηχηρή απουσία: ο θρυλικός Οδοντωτός παραμένει εκτός λειτουργίας, δημιουργώντας σοβαρό κενό στην τουριστική εμπειρία και προβληματισμό στην τοπική οικονομία.
Η ακινησία του Οδοντωτού και η πίεση για λύσεις
Η ιστορική διαδρομή Διακοπτό–Καλάβρυτα παραμένει στον “πάγο” από τις 12 Μαρτίου, όταν η Hellenic Train αποφάσισε την αναστολή των δρομολογίων λόγω της διακοπής λειτουργίας της υποδομής από τον αρμόδιο διαχειριστή.
Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις, μετά από συνάντηση της βουλεύτριας Αχαΐας Χριστίνας Αλεξοπούλου με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τέθηκε ως στόχος η επαναλειτουργία της γραμμής έως τις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι τοπικοί φορείς γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται απλώς για έναν "ευσεβή πόθο" και όχι για οριστική ημερομηνία επανεκκίνησης από τη σιδηροδρομική εταιρεία, καθώς προτεραιότητα παραμένει η αυστηρή πιστοποίηση της ασφάλειας.
Η σημασία του τρένου για την τουριστική εξίσωση
Η διαδρομή των 22 χιλιομέτρων μέσα από το εντυπωσιακό φαράγγι του Βουραϊκού δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο μεταφοράς. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, λειτουργώντας συνδυαστικά με τα καταλύματα, την εστίαση και τις δραστηριότητες στη φύση.
Η συγκυρία μάλιστα καθιστά την επανεκκίνηση πιο κρίσιμη από ποτέ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2026-2027», το 70,93% των αιτήσεων αφορά τη χαμηλή και μεσαία περίοδο (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Αυτό σημαίνει ότι τα Καλάβρυτα στηρίζονται σε μια διευρυμένη χειμερινή σεζόν που ξεπερνά τα στενά όρια των εορτών, καθιστώντας την απουσία του τρένου πολυτέλεια που η τοπική αγορά δεν αντέχει.
Το οικονομικό πλήγμα και οι μόνιμες μελέτες θωράκισης
Οι συνέπειες της πολύμηνης ακινησίας είχαν ήδη τεθεί επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τον περασμένο Απρίλιο.
Οι επαγγελματίες κατέγραψαν ορατή μείωση της κίνησης, ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και πτώση τζίρου, βλέποντας το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής να υπολειτουργεί.
Παράλληλα, για να αποφευχθούν τα ίδια αδιέξοδα στο μέλλον, προωθείται μια ουσιαστική θεσμική παρέμβαση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, το ΤΕΕ και τους «Σιδηροδρόμους Ελλάδος» για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης κινδύνων. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 1,5 εκατ. ευρώ (1,86 εκατ. με ΦΠΑ), με στόχο τη μόνιμη τεχνική θωράκιση της γραμμής και την οριστική αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων.
Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες των Καλαβρύτων είναι αν η φετινή χειμερινή περίοδος θα βρει τον Οδοντωτό ξανά στις ράγες ή αν ο προορισμός θα αναγκαστεί να πορευτεί ξανά με ημίμετρα.