O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το έχει πει ξεκάθαρα ότι θέλει να βάλει την χώρα γου στο "κλαμπ" των χωρών εκείνων που έχουν πυρηνικά όπλα. Και η πιο πρόθυμη χώρα να προχωρήσει στην παραχώρηση τεχνογνωσίας στην Άγκυρα, δεν είναι ούτε η Ρωσία, ούτε το Ιράν, αλλά το Πακιστάν.
Για την Τουρκία, είναι περισσότερα αυτά που τη χωρίζουν με τη Ρωσία και το Ιράν από αυτά που τους ενώνουν, με το Πακιστάν όμως είναι μια αγαστή συνεργασία, που έφτασε μέχρι στην παραβίαση των ελληνικού εναερίου χώρου από αεροσκάφος του Ισλαμπαμπάντ.
H συμφωνία και οι επαφές
Πριν τα Χριστούγεννα, Τουρκία και Πακιστάν υπέγραψαν νέα στρατιωτική συμφωνία, η οποία στην επίσημη μορφή της ανεφέρεται σε στρατιωτική εκπαίδευση από τους ΝΑΤΟϊκούς Τούρκους στους Πακιστανούς. Όμως η συμμετοχή κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας στελεχών της πολεμικής βιομηχανίας αποκαλύπτει πιθανότατα και νέα αγορά οπλικών συστημάτων κυρίως drones, γεγονός που θα δώσει στην Τουρκία νέα τεχνογνωσία σε πεδία μαχών στην Ινδοπακιστανική μεθόριο, μετά τη Συρία, τη Λιβύη, Ιράκ και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σημειώνεται ότι το Πακιστάν έχει ουσιαστικά αγοράσει από την Τουρκία 50 επιθετικά ελικόπτερα εγχώριας κατασκευής τύπου ΑΤΑΚ, αλλά κόλλησαν μετά το αμερικανικό βέτο για τους ιταλικούς κινητήρες που χρησιμοποιούν, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις τέσσερις κορβέτες τύπου MİLGEM, καθώς η ναυπήγηση γίνεται μετ' εμποδίων και δύσκολα η πρώτη από αυτές θα παραδοθεί στο Πακιστάν το 2023 που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, παρά την πληθώρα των στρατιωτικών συνεργασιών η ουσία είναι ότι η Άγκυρα επιδιώκει την απόκτηση τεχνογνωσίας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ήδη κατασκευάζει πυραύλους που είναι ικανοί να φέρουν και πυρηνική κεφαλή, με τα ινδικά ΜΜΕ αφενός να βλέπουν κινεζικό δάκτυλο πίσω από τη συνάντηση και αφετέρου να αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να λάβει πυρηνική τεχνογνωσία από το "αδελφό" Πακιστάν.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι η Άγκυρα θα προμηθευτεί ουκρανικούς κινητήρες για τους πυραύλους cruise που κατασκευάζει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την περίπτωση να πάρει ουκρανικούς κινητήρες για το τουρκικής κατασκευής άρμα μάχης ALTAY, αν δεν προμηθευτεί τελικά τους γερμανικούς.