Τράπεζες

Τρ. Πειραιώς: Στο 20% θα πουληθούν τα δάνεια του εφοπλιστή Λογοθέτη


Χαμηλό τίμημα θα εισπράξει τελικά η Τρ.Πειραιώς από την πώληση “κόκκινων” απαιτήσεων της έναντι εταιρειών του ομίλου Libra του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη: Για την εξαγορά τους έχουν κατατεθεί μόνον δύο προσφορές, με τίμημα που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, παρά το γεγονός ότι τα δάνεια καλύπτονται εν μέρει από εμπράγματες και άλλες διασφαλίσεις – ξενοδοχεία, ακίνητα, μετοχές κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  παρά το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε αρχικά από υποψήφιους αγοραστές-επενδυτές, δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν τελικά μόνον η  Davidson Kempner (που έχει πάρει  από την Alpha Bank το πακέτο Galaxy και την Cepal) και το private equity fund  Castlelake.

Οπως αναφέρεται από τραπεζικές πηγές, για συνολικό υπόλοιπο απαιτήσεων περίπου 420 εκατ. ευρώ, οι δύο υποψήφιοι αγοραστές προσφέρουν τίμημα της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Αν η πώληση γίνει σ'αυτό το ποσό, η τράπεζα θα εγγράψει πρόσθετες (και λογιστικές) ζημίες, πέραν των προβλέψεων που ήδη διενήργησε.

Είναι η κατάληξη μιάς περίπλοκης ιστορίας δανειοδοτήσεων, που ξεκίνησαν με στόχο να “ξεφορτωθεί” η τράπεζα παλιά μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια 1,1 δισ. ευρώ και να “εξαφανίσει” από το χαρτοφυλάκιο της προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει σε μεγαλοστελέχη της.

Προσθέτοντας κι ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ από εταιρείες φωτοβολταϊκών πάρκων, η Τρ. Πειραιώς πούλησε το 2014 αυτό το πακέτο στην LXM του ομίλου Libra/Λογοθέτη. Το τίμημα ήταν 300 εκατ. ευρώ, για ονομαστικές απαιτήσεις 1,2 δισ. ευρώ.

Τα μελανά σημεία και τα δάνεια σε στελέχη

Το τίμημα θεωρήθηκε τότε χαμηλό. Το deal όμως περιλάμβανε και ένα άλλο στοιχείο που αποτέλεσε αντικείμενο επικρίσεων: Από τα 300 εκατ. ευρώ που έδωσε ο όμιλος Λογοθέτη στην Πειραιώς για να αγοράσει τα δάνεια, τα 200 εκατ. τα δανείστηκε από την ίδια την τράπεζα.

“Μελανό” σημείο και το ότι στο πωληθέν πακέτο μη εξυπηρετούμενων ναυτιλιακών δανείων “στριμώχθηκαν” και δάνεια που είχαν δοθεί σε στελέχη της τράπεζας.

Η υπόθεση προκάλεσε τότε την παραίτηση-αποχώρηση  δέκα ανώτερων στελεχών της τράπεζας,  μετά από παρέμβαση της εποπτεύουσας ΤτΕ, η οποία διενήργησε έρευνα και απέστειλε το πόρισμα στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προς περαιτέρω διερεύνηση από τους εισαγγελείς.

Οι διασφαλίσεις

Η ιστορία αυτή συνέχισε να “κυνηγά” την Τρ. Πειραιώς, καθώς οι εταιρείες του ομίλου Λογοθέτη σταμάτησαν να πληρώνουν για τα δάνεια που είχαν πάρει προκειμένου να αγοράσουν... δάνεια, καθώς και για τα πρόσθετα που πήραν προκειμένου να μετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Τώρα η Πειραιώς  προσπαθεί να καθαρίσει αυτό το χαρτοφυλάκιο, βγάζοντας στο σφυρί τις απαιτήσεις της. Ήλπιζε ότι θα εισπράξει σημαντικό μέρος αυτού του ποσού, αξιοποιώντας τις διασφαλίσεις.

Σ' αυτές περιλαμβάνονται δύο ξενοδοχειακές μονάδες σε Μύκονο και Σαντορίνη, ακίνητο μεγάλης αξίας στη Βούλα Αττικής, μικρά αιολικά πάρκα,άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων 140MW, καθώς και εγγυήσεις από την εταιρεία χόλντινγκ του Γ. Λογοθέτη, στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου (Lomar Shipping).

Περιλαμβάνεται επίσης ένα πακέτο δικών της μετοχών, το οποίο έχει λάβει ως ενέχυρο όταν δανειοδότησε εταιρείες του ομίλου Λογοθέτη για να συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα