Αγορές

Παίρνει την κάτω βόλτα το ΧΑ - Τράπεζες -4,3%


Επιδεινώνεται σταδιακά η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς χάνονται τα αρχικά κέρδη στα blue chips, διευρύνονται οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές και οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει πτωτική κατεύθυνση.

Ο ΓΔ που κατέγραψε νέο υψηλό 12μήνου στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, τώρα βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης από +0,41% γύρισε καθοδικά και τώρα βυθίζεται στο -4,3%!

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά βρέθηκε σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ προσέγγισε την τεχνικά κρίσιμη περιοχή αντίστασης στις 845 μονάδες. Η ανακοπή/επιβράδυνση της ανοδικής κίνησης  σ' αυτή περιοχή ήταν αναμενόμενη. Το στοίχημα τώρα είναι ανοιχτό για τη συνέχεια. Επικρατέστερη σενάριο η συσσώρευση μεταξύ 845-832 μονάδων.

 Σε αισιόδοξες προβλέψεις συνηγορεί το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων. Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σήμερα ανοδικά με μικρά κέρδη. Εικόνα σταθεροποίησης στις αγορές ομολόγων, ενώ τα ελληνικά ενισχύονται (οι αποδόσεις τους υποχωρούν περίπου κατά 3 μονάδες βάσης).

Προσδοκίες στο ΧΑ δημιουργεί και η αναμενόμενη σταδιακή άρση το επόμενο 15ήμερο πολλών περιοριστικών  μέτρων στη λειτουργία επιχειρήσεων και στις μετακινήσεις. Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας συντηρούν πάντως την αβεβαιότητα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα αποκτήσει ισχυρότερη δυναμική, αν διασπασθεί τις επόμενες μέρες ανοδικά - και με σημαντικό τζίρο - η αντίσταση στις 845 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σήμερα μέχρι τις 843,33 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό +0,68%. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε χαμηλό ημέρες στις  833,8 μονάδες, με απώλειες 0,40%

 Κατά 0,45% υποχωρεί ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.002,5 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +0,41% και στη συνέχεια διολισθαίνει. Τώρα βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας, με απώλειες 4,30%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -4,6%, Alpha και Εθνική -4,4%, Eurobank -3,4%, Attica -2,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ με άλμα +9,5%, ΑΔΜΗΕ +3,6%, Jumbo +2,3%., ΟΠΑΠ και Σαράντης +1,2%, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1%.

Στον αντίποδα Aegean -2%, Βιοχάλκο -1,4%, Μυτιληναίος και Coca-Cola -0,7%.

Στα mid caps Intercontinental +1,6%, Παπουτσάνης +1,4%, Elton +0,7%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Πλ. Θράκης -1,8%, Αβαξ και MIG -1,3%, Cenergy -1%.

Διαβάστε επίσης