Τράπεζες

Τράπεζες: Ο SSM παίρνει τη... “μεζούρα” για τα μερίσματα


Το ύψος των μερισμάτων και οι μερισματικές αποδόσεις είναι το επόμενο μεγάλο “στοίχημα” της χρηματιστηριακής αγοράς στις τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνών χαρτοφυλακίων και εγχώριων επενδυτών-αποταμιευτών.

Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι  και οι τέσσερις συστημικές  τράπεζες θα πάρουν πράσινο φως από ΕΚΤ/SSM για να μοιράσουν μέρος των περυσινών κερδών στους μετόχους τους. Πόσα θα μοιράσουν συνολικά και ποιό θα είναι το ανά μετοχή μέρισμα, θα γίνει γνωστό στα τέλη Μαϊου.

Μία-δύο εβδομάδες νωρίτερα, στα μέσα Μαίου, οι Ευρωπαίοι επόπτες θα έχουν γνωστοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες τις αποφάσεις τους όσον αφορά το τι ποσοστό από τα κέρδη της μπορεί να διανείμει η κάθε μία.

Το ποσοστό αυτό θα καθοριστεί  με βάση τα στοιχεία κεφαλαιακής επάρκειας. Την προηγούμενη εβδομάδα οι συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης κεφαλαιακής επάρκειας (ICAAP) και υπέβαλαν τον σχετικό φάκελο στον SSM.

Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν θα εξεταστούν διεξοδικά, θα ζητηθούν συμπληρωματικές διευκρινίσεις και θα αξιολογηθούν συνολικά. Εν συνεχεία θα οριστεί μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάθε τράπεζα – πόσα από τα κέρδη της  μπορεί να διανείμει φέτος σε μερίσματα. Στο ποσοστό αυτό πρέπει να “χωρέσουν” και ενδεχόμενες δαπάνες επαναγοράς ιδίων μετοχών – όπως αυτή που σχεδιάζει η Εθνική.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα