Χρηστικά

Άρον - άρον στην Εφορία μέχρι την 1η Μαρτίου χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι!


Μόλις τρεις μέρες προθεσμία δίνει η ΑΑΔΕ για να δηλώσουν τα αναδρομικά που έλαβαν από το 2013 και μετά

Ραβασάκια για αναδρομικά δέκα ετών κοινοποιεί σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους η Εφορία τις τελευταίες μέρες, με τα οποία τους ζητεί να τα δηλώσουν άμεσα, αλλιώς θα φορολογηθούν με όσα στοιχεία έχει η ΑΑΔΕ.

Η προθεσμία που θέτει η ΑΑΔΕ είναι ασφυκτική, καθώς είναι μόλις τριών ημερών, έως την 1η Μαρτίου, ενώ μετά θα προχωρήσει στην έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου και θα καταλογιστούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ στέλνει χιλιάδες email σε μισθωτούς και συνταξιούχους, με τα οποία τους καλεί να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, για αναδρομικές αποδοχές από μισθούς ή συντάξεις που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια, και «ξέχασαν» να τα συμπεριλάβουν στις εμπρόθεσμες φορολογικές τους δηλώσεις.

Μάλιστα, καλούνται να δηλώσουν αναδρομικές αποδοχές που έλαβαν την τελευταία δεκαετία ήτοι από το 2013, που έπρεπε να τα δηλώσουν το έτος 2014.

Πιο συγκεκριμένα, στους λογαριασμούς τους στο Taxisnet, η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει και συνεχίζει να αποστέλλει μήνυμα στο οποίο αναφέρει πως «σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές Δηλώσεις, η Φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την παρούσα ενημέρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση: anadromika@aade.gr».

Όπως διευκρινίζουν πηγές της ΑΑΔΕ, η προθεσμία δεν είναι ασφυκτική, καθώς οι υπόχρεοι είχαν ειδοποιηθεί αρκετό διάστημα πριν, απλά τώρα κοινοποιούνται υπενθυμίσεις, με την υπόμνηση να αγνοηθεί η ειδοποίηση, εάν έχουν προβεί στην τακτοποίηση της εκκρεμότητας.

Κοντολογίς, εάν οι υπόχρεοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις ο φόρος θα επανυπολογιστεί στα εισοδήματά τους, με την προσθήκη και των αναδρομικών, ενώ αν δεν υποβάλλουν την τροποποιητική, η ΑΑΔΕ θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα με ό,τι στοιχεία έχουν οι υπηρεσίες της.

Ποια αφορά το πρόβλημα

Το ζήτημα της δήλωσης των αναδρομικών αποδοχών αφορά κατ’ αρχήν τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά από το ταμείο τους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν τα δήλωσαν, επειδή δεν τα κοινοποίησε ο ΕΦΚΑ το ίδιο έτος και στο Taxisnet.

Οι συνταξιούχοι υπέβαλαν κανονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, και δήλωσαν ό,τι ποσά είχε προσυμπληρώσει στις δηλώσεις τους η ΑΑΔΕ.

Όμως, δεν είχε αποστείλει στο Taxisnet και τα έκτακτα ποσά, αλλά τα κοινοποίησε στην εφορία αργότερα.

Παράδειγμα. Το έτος 2014, συνταξιούχος έλαβε ετήσιες αποδοχές ύψους 12.000 ευρώ και έκτακτες αποδοχές από αναδρομικά 1.000 ευρώ.

Το 2015, το Ταμείο έστειλε βεβαίωση αποδοχών στον ίδιο και στο Taxisnet με το ποσό των 12.000 ευρώ και δεν συμπεριέλαβε το ποσό των 1.000 ευρώ, το οποίο στο μεταξύ το είχε καταβάλει.

Αποτέλεσμα η δήλωση, για τα εισοδήματα του 2014 εκκαθαρίστηκε και προσδιορίστηκε ο φόρος με βάση το ποσό των 12.000 ευρώ.

Στα επόμενα χρόνια, ο ΕΦΚΑ απέστειλε στην Εφορία, νέες λίστες με αναδρομικά που καταβλήθηκαν εκτάκτως, στις οποίες ήταν και το ποσό του παραδείγματος των 1.000 ευρώ, αλλά χωρίς ενημερώσει τους συνταξιούχους ή τους ενημέρωσε αλλά δεν κατάλαβαν, με αποτέλεσμα να ειδοποιούνται από την ΑΑΔΕ να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, για να δηλώσουν τα αναδρομικά και να επανυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος, για τα έτη που εισπράχθηκαν τα αναδρομικά.

Μισθωτοί 

Ζήτημα αναδρομικών αποδοχών υπάρχει και για τους μισθωτούς που έλαβαν κάποια στιγμή στο παρελθόν έκτακτες αποδοχές, τις οποίες ο εργοδοτικός φορέας που τις κατέβαλε δεν τις δήλωσε έγκαιρα για το έτος που τις κατέβαλε.

Επίσης, σε ότι αφορά στους μισθωτούς, το πρόβλημα δημιουργείται από εργοδότες που δεν καταβάλουν έγκαιρα αποδοχές, εντός του φορολογικού έτους, αλλά δηλώνουν στην εφορία πως τις κατέβαλαν, με αποτέλεσμα να φορολογείται ο εργαζόμενος για ποσά που δεν εισέπραξε. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα