Πολιτική

Τριμερής Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη: Στο τραπέζι η ηλεκτρική διασύνδεση


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν για την πρόοδο του έργου κοινού ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector.

Μτά από πολύμηνες επίπονες διαπραγματεύσεις Ελλάδα και Κύπρος κατέληξαν σε τελική συμφωνία για το μέγα-project  της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Τα τελευταία εμπόδια αίρονται και το έργο παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, με προοπτική να δώσει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Μεγαλονήσου και να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ελλάδα και Κύπρος δια των αρμοδίων υπουργών Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και Γ. Παπαναστασίου υπέγραψαν χθες διακρατική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει 4 σημεία που αίρουν την ρυθμιστική και οικονομική αβεβαιότητα για το έργο. Οι επίμαχοι όροι αφορούν το τι θα πληρώσουν οι Κύπριοι στον ΑΔΜΗΕ κατά τη φάση κατασκευής του έργου,, την παράταση της εγγυημένης απόδοσης, τον ισόποσο (50/50) επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου και τη συμμετοχή του κυπριακού Δημοσίου  στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου.

Η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση due diligence στο επόμενο δίμηνο

Οσον αφορά τις πληρωμές στην περίοδο κατασκευής, επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι 125 εκατ. ευρώ, ήτοι 25 εκατ ευρώ κατ' έτος, από τις αρχές 2025 έως και το τέλος του 2029. Η χρέωση θα γίνεται στους λογαριασμούς των Κύπριων καταναλωτών και θα τους επιστρέφεται ως κρατική επιδότηση.

Η εγγυημένη απόδοση 8,3% συμφωνήθηκε για περίοδο 17 χρόνων και όχι 12 όπως προβλεπόταν αρχικά.

Επιμερισμός γεωπολιτικού ρίσκου

Οσον αφορά το γεωπολιτικό ρίσκο, συμφωνήθηκε σε περίπτωση εμπλοκής, καθυστέρησης ή ματαίωσης του έργου οι δύο πλευρές  θα επωμισθούν ότι ισόποσο μέρος της δαπάνης (50%-50%), ενώ στο παρελθόν είχε συμφωνηθεί επιμερισμός 63% για την Ελλάδα και 37% για την Κύπρο. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη πρόκειται να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα