Αγορές

Τρομάζει το χρηματιστήριο το τέταρτο κύμα πανδημίας


Χαμηλό βαρομετρικό και μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Το πλέον αρνητικό σενάριο για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς παίρνει σάρκα και οστά, καθώς συνεχίζεται επί τρεις εβδομάδες η διολίσθηση των βασικών δεικτών, ενώ οι πιέσεις εντείνονται αντί να εκτονωθούν.

Η αγορά παραμένει δέσμια των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Αρνητικός καταλύτης οι εντεινόμενοι φόβοι για τέταρτο κύμα, που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά, στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση, ακυρώνοντας τις προοπτικές ανάκαμψης με μοχλό τον τουριστικό τομέα.

Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και η παρατεταμένη διολίσθηση προκαλεί τώρα καθοδικό σπιράλ, καθώς  η πτώση οδηγεί σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις που πιέζουν χαμηλότερα τις τιμές.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το ΧΑ βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή, καθώς δοκιμάζεται η αντοχή σημαντικών στηρίξεων, που η απώλειά τους θα άλλαζε τη μεσοχρόνια τάση.
Σε δοκιμασία τίθεται η ζώνη στήριξης στις 873-867 μονάδες, που μπορεί να λειτουργήσει ως βάση αντίδρασης-ανάκαμψης, ενώ η διάσπαση της θα άνοιγε το δρόμο για έναν ακόμη καθοδικό κύκλο.

Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό. Εν αναμονή ανακοινώσεων της ΕΚΤ για το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού, ο γερμανικός DAX βυθίζεται αυτή την ώρα στο -2,7%%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 και ο FTSE-100  του Λονδίνου χάνουν περίπου 2,3%. Απώλειες προμηνύουν τα futures στη Wall Street, όπου χθες σημειώθηκαν νέα ιστορικά ρεκόρ.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με αρνητικό πρόσημο και οι απώλειες διευρύνθηκαν γρήγορα. Οι βασικοί δείκτες κινούνται τώρα κοντά στα χαμηλά ημέρας, με διακυμάνσεις μικρού εύρους.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,34% (874,27 μονάδες) μέχρι -2,34% (στις 856,73. Τώρα βρίσκεται στις 857,3 μονάδες, υποχωρώντας κατά  2,25%.

Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 2,20%, υποχωρώντας στις 2.077,7 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,70% και τώρα υποχωρεί κατά 1,60%. Στο κόκκινο ολες οι μετοχές του κλάδου. Attica Bank -2,6%, Εθνική -2,3%, Πειραιώς -2%, Eurobank -1,2%, Alpha Bank -0,5%.

Με αρνητικό πρόσημο και όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Coca-Cola -4,3%,Βιοχάλκο και Lamda -3,7%, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  -2,8%, Μυτιληναίος και ΕλβάλΧαλκόρ -2,4%..

Ιδια εικόνα στ mid caps. Προηγούνται στην πτώση Autohellas -4,5%, Φουρλής -4%, Ιντρακάτ και Ικτίνος -3,3%. Κρι-Κρι -3,2%,  Elton και BriQ -2,7.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης