Τράπεζες

«Τρύπα» 1 δισ. στα έσοδα των τραπεζών λόγω των τιτλοποιήσεων


Οι χαμένοι τόκοι θα πρέπει να αναπληρωθούν με γρήγορα αύξηση των νέων δανείων

Μπορεί η μείωση των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων να οδηγεί στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, όμως έχει και σοβαρές παρενέργειες στην κερδοφορία τους, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η έξοδος των προβληματικών δανείων από τους ισολογισμούς θα προκαλέσει ισχυρή πίεση στα έσοδα από τόκους και οι τραπεζικές διοικήσεις θα κληθούν να βρουν τρόπους για να αναπληρώσουν τις απώλειες.

Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities, που υπολογίζει, σε ανάλυση που δημοσίευσε σήμερα, ότι οι τράπεζες θα υποστούν μια απώλεια εσόδων από τόκους της τάξεως των 1 δισ. ευρώ μετά τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός του ισολογισμού τους, μέσω των τιτλοποιήσεων. Μάλιστα, η χρηματιστηριακή μειώνει κατά 3% τις προηγούμενες προβλέψεις της για τα έσοδα που θα εμφανίσουν φέτος οι τράπεζες προ προβλέψεων, εκτιμώντας ότι η αύξηση των εσόδων από προμήθειες δεν θα είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει τις πιέσεις στα έσοδα από τόκους.

Οι επενδυτές, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, αρχίζουν πλέον να στρέφουν την προσοχή τους μακριά από την εξυγίανση των ισολογισμών, που θεωρείται ότι έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, και να κάνουν υπολογισμούς για την κερδοφορία των τραπεζών από τον επόμενο χρόνο και μετά. Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν οι τράπεζες να επανέλθουν στην παραγωγή σημαντικών εσόδων κυρίως από τους τόκους, κάτι που προϋποθέτει ότι τα προβληματικά δάνεια που φεύγουν από τους ισολογισμούς θα αντικαταθίστανται με νέα, υγιή δάνεια.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι αυτό θα είναι ένα αρκετά δύσκολο στοίχημα για τις τραπεζικές διοικήσεις και θα αποδειχθεί τα επόμενα τρίμηνα αν θα πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τα έσοδα. Το μακροοικονομικό περιβάλλον φαίνεται ότι επιτρέπει στις τράπεζες να επιταχύνουν την αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, όμως η επάνοδος σε ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των εσόδων από τόκους δεν θα πάψει να αποτελεί μια σημαντική πρόκληση.

Το θετικό στοιχείο για τις τράπεζες είναι ότι, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας για τα έσοδα από τόκους, δεν παύουν να βγαίνουν κερδισμένες από τη μείωση των προβλέψεων για κόκκινα δάνεια, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια πίεζαν την τελική γραμμή των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Η Eurobank Equities, παρότι μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα προ προβλέψεων, αυξάνει κατά 2% τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη, ακριβώς επειδή θα υπάρξουν μικρότερες απώλειες από τα κόκκινα δάνεια.

Όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που φθάνει στο τέλος της και θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2022. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο για τις τρεις τράπεζες που καλύπτονται από την ανάλυση (εξαιρείται η Eurobank) στο 11,2% στο τέλος του 2021 από περίπου 40% το 2020. Παρά τη μείωση των NPE, που προκαλεί φθορά στην κεφαλαιακή βάση, ο δείκτης CET1 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 14,2%, αρκετά υψηλότερα από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.

Το τελικό συμπέρασμα από την ανάλυση αυτών των τάσεων για την πορεία των τραπεζικών μετοχών είναι ότι οι αποτιμήσεις θα πρέπει μεν να βελτιωθούν, ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά και πάντα με την αίρεση ότι θα επιβεβαιώνεται η βελτίωση ο προοπτικών κερδοφορίας των τραπεζών. Οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) 0,4, δηλαδή με μια έκπτωση της τάξεως του 35% σε σχέση με τις τραπεζικές μετοχές στην περιφέρεια της ευρωζώνης, όπως σημειώνει η Eurobank Equities.

Αυτή η διαφορά θα πρέπει να αρχίσει να καλύπτεται, μετά την εξυγίανση των ισολογισμών και τη βελτίωση των προοπτικών για κέρδη. Όμως, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η αναπροσαρμογή θα γίνει σταδιακά, δηλαδή δεν θα πρέπει να αναμένεται απότομη άνοδος των μετοχών, καθώς οι επενδυτές θα περιμένουν προς το τέλος του έτους να επιβεβαιωθεί ότι βελτιώνονται οι προοπτικές κερδοφορίες και οι τράπεζες παραμένουν σε πορεία επίτευξης των στρατηγικών τους στόχων.

Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος τίθεται στα 1,37 ευρώ από 1,32 προηγουμένως -περιθώριο ανόδου 18,4%. Η επενδυτική σύσταση υποβαθμίζεται από "buy" (αγορά) σε "hold" (διακράτηση). Για τη μετοχή της Εθνικής, διατηρείται η σύσταση "buy" και η τιμή στόχος υπολογίζεται σε 3,48 ευρώ από 3,23 ευρώ προηγουμένως (περιθώριο ανόδου 34,4%). Για την Τρ. Πειραιώς, η σύσταση αναβαθμίζεται από "hold" σε "buy", με τιμή στόχο 1,84 ευρώ, καθώς η τράπεζα έχει προχωρήσει επαρκώς την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις