Αδιάλλακτη στάση τηρεί η Τουρκία στο Κυπριακό, διαμηνύοντας οτι δεν πρόκειται να ξεκινήσει καμία διαπραγματεύση αν δεν διαφοροποιηθούν οι θέσεις της Κύπρου και της ελκλάςδας, ώστε να καθίστατι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για βασικά ζητήματα.
Αυτό το μήνυμα έστειλε χθές από την Αγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου τονίζοντας στη Βουλή οτι η Τουρκία δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από τις διακηρυγμένες απόψεις της.
Μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "η Τουρκία η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται δυτικά και βορείως της Κύπρου. Η χώρα μας έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους τα οποία θα συνεχίσει να τα εφαρμόζει, ανέφερε.
Τόνισε επίσης ότι παραμένει ανοιχτή η πόρτα διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά στο θέμα της Κύπρου δεν σκέφτεται η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι με αυτούς τους όρους που έχει θέσει η κυπριακή πλευρά.
"Δεν θα καθίσουμε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων. Θέτουμε υπόψιν των συνομιλητών μας ότι αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία πρέπει προηγουμένως να αρθούν όλες οι ασάφειες σχετικά με την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών", δήλωσε.
Για την ΕΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι παρά τα προβλήματα με την ΕΕ, η Τουρκία θεωρεί την ένταξη της σε αυτήν βασικό της στόχο.
"Ωστόσο η στάση που τηρεί η ΕΕ έναντι της χώρας μας είναι άδικη και απαράδεκτη. Η ΕΕ δεν προχωρήσει σε ενέργειες για να ξεπεραστεί η κρίση εμπιστοσύνης που ανέκυψε μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Επιπλέον, δίνοντας κύρος στους αβάσιμους ισχυρισμούς της τρομοκρατικής οργάνωσης και των υποστηρικτών της, έχει υποδεχτεί αρνητικά την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης. Η ΕΕ όχι μόνο δεν παρακολουθεί όπως πρέπει τις σημαντικές εξελίξεις στο περιφερειακό και διεθνές πεδίο αλλά ούτε και αξιολογεί τις αιτίες και τα αποτελέσματά τους ορθά. Το τελευταίο παράδειγμα το είδαμε στις αποφάσεις σχετικά με την Αλβανία και την βόρεια Μακεδονία " επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Αγκυρα πιστεύει ότι στην περίπτωση που η ΕΕ αντιληφθεί τα λάθη που έπραξε και δει το ώφελος που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, θα δημιουργηθούν εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και θα δημιουργηθεί ξανά εμπιστοσύνη. "Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε σημασία ειδικά στην επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και την ελευθεροποίηση της βίζας", ανέφερε.