Αγορές

«Τσιμπημένο» στο 2,51% το επιτόκιο του 7ετούς ομολόγου – 1,5 δισ. άντλησε το Δημόσιο


«Τσιμπημένο» είναι το τελικό επιτόκιο της επανέκδοσης του επταετούς ομολόγου, με το οποίο βγήκε σήμερα στις αγορές το ελληνικό δημόσιο. 

Επιβεβαιώνοντας την άποψη που εδραιώνεται πλέον σ’ όλη την αγορά ομολόγων, πώς η εποχή των χαμηλών επιτοκίων και του φθηνού δανεισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί, το επιτόκιο για το reopening του επταετούς, διαμορφώθηκε στο 2,51%. Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,5 δισ.ευρώ, ενώ οι προσφορές τελικά διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ.

Ήταν η δεύτερη απόπειρα της Ελλάδας να βγει στις αγορές το 2022.Η πρώτη έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν το ελληνικό δημόσιο εξέδωσε νέο 10ετές ομόλογο, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώθηκε στο 1,84% αρκετά «τσιμπημένο» και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της έκδοσης του Ιουνίου, που ήταν 0,88%.

Στο ΥΠΟΙΚ και στον ΟΔΔΗΧ, βεβαίως, γνωρίζουν ότι έχει μεταβληθεί επί τα χείρω, το καθεστώς που διέπει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων και προφανώς υπολογίζουν ότι το επόμενο διάστημα, αφού θα έχει μεσολαβήσει ενδεχομένως και η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω. Γι’ αυτό τον λόγο, πιθανότατα, έχουν συμπτύξει το χρονοδιάγραμμα εξόδων στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπου μεταξύ άλλων θα λάβει χώρα και η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου.

Χρ.Σταϊκούρας: Σταθερή η παρουσία τής χώρας στις διεθνείς αγορές

«Η χώρα μας, ακόμα και μέσα σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, καταφέρνει να κινείται αταλάντευτα στην κανονικότητα κλασικού εκδότη- χώρας της ευρωζώνης, διασφαλίζοντας τη σταθερή παρουσία της στις διεθνείς αγορές, όπως πράττουν και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, επισημαίνοντας ότι το κόστος δανεισμού, αν και υψηλό λόγω της διεθνούς συγκυρίας, παραμένει χαμηλότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «έχοντας πλέον καλύψει ένα σημαντικό μέρος του εκδοτικού προγράμματος του 2022, διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας».

Η πλήρης δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα με επιτυχία στην επανέκδοση 7ετούς ομολόγου, συνεχίζοντας σταθερά και μεθοδικά την υλοποίηση του δανειακού της προγράμματος για το 2022. Η χώρα μας άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%. Το κόστος δανεισμού αν και υψηλό- λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας- παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Συγκυρία στην οποία καταγράφεται αύξηση της αβεβαιότητας και επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, η οποία διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της, με σημαντική άνοδο των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους. Αβεβαιότητα που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη συνεχιζόμενη υγειονομική και ενεργειακή κρίση, τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και την στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες η Ελλάδα αξιοποιώντας τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας το τελευταίο διάστημα- όπως οι καλές επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, με βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, αλλά και η διπλή αναβάθμιση της χώρας- έλαβε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η χώρα μας, ακόμα και μέσα σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, καταφέρνει να κινείται αταλάντευτα στην κανονικότητα κλασικού εκδότη- χώρας της ευρωζώνης, διασφαλίζοντας τη σταθερή παρουσία της στις διεθνείς αγορές, όπως πράττουν και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), συνεχίζει με διορατικότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια την- αποδεδειγμένα- επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική, ενισχύοντας σημαντικά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της χώρας. Εκδοτική στρατηγική που συνδυαστικά με την περαιτέρω υλοποίηση του δανειακού προγράμματος και σε συνέχεια της παρούσας έκδοσης, της διπλής ομολογιακής έκδοσης του Σεπτεμβρίου 2021 και της ανταλλαγής ομολόγων του περασμένου Δεκεμβρίου, στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών κρατικών χρεογράφων και στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς τους

Έχοντας πλέον καλύψει ένα σημαντικό μέρος του εκδοτικού προγράμματος του 2022, διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα