«Κατηγορηματικά και ρεαλιστικά αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, δηλώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, και επιμένει ότι «το παχνίδι γυρίζει».
Εξηγεί δε ότι ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει επιστροφή στις μαύρες μέρες του Σαμαρά, του Βενιζέλου, και του ΔΝΤ και προσθέτει ότι όσοι βαυκαλίζονται με όνειρα ρεβάνς, εκδίκησης, στρατηγικής συντριβής της Αριστεράς, θα ξυπνήσουν απότομα στις 8 του Ιούλη. Για τις ευρωεκλογές αναφέρει ότι «προφανώς εκφράστηκε δυσαρέσκεια για πλευρές της πολιτικής μας, για προσδοκίες που δεν επαληθεύτηκαν στην πράξη, ακόμα και για συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στην Αριστερά. Αλλά στις εθνικές εκλογές αυτό που κρίνεται είναι ποια κυβέρνηση, με ποιο σχέδιο, θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά διαβεβαιώνει ότι «οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά διεθνή ερείσματα, και σταθερές συμμαχίες, που έχουν διευρυνθεί και ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, κι αυτό δεν είναι μυστικό, διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Είναι μια χώρα που δεν παίζει παιχνίδια με τη σταθερότητα και την ασφάλεια, τόσο τη δική της, όσο και της περιοχής». Σημειώνει ακόμη ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής το κλίμα ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικό για την Κύπρο, και κατ΄ επέκταση για την Ελλάδα. Και εξαιρετικά αρνητικό για την Τουρκία και τις προκλήσεις της.
Στις επικρίσεις ότι δεν ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς απαντά ότι πρόκειται για αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα και εξηγεί «οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώνονται αρμοδίως από τον υπουργό των Εξωτερικών. Είπα επίσης ξεκάθαρα ότι όποιος πολιτικός αρχηγός το θελήσει μπορεί είτε να έρθει είτε να σηκώσει το τηλέφωνο να συζητήσουμε. Δεν χρειάζεται στα εθνικά θέματα να γίνεται μικροπολιτική με τέτοιο ευτελή τρόπο».
Ο πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί «χειρίστηκε ανεύθυνα και ψηφοθηρικά το Μακεδονικό. Βρέθηκε αγκαλιά με τον ακραίο εθνολαϊκισμό, εγκαταλείποντας τη θέση της ΝΔ για επίλυση του προβλήματος. Και τώρα, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε προδότες για να κερδίσει λίγους ψήφους, μας λέει ότι αν εκλεγεί το μόνο που θα κάνει είναι να προσέχει τη κατά γράμμα τήρηση της κατά τα άλλα προδοτικής συμφωνίας».
"Δεν γίνεσαι πρωθυπουργός με πήλινα πόδια"
Για το ντιμπέιτ των αρχηγών και την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λέει: «Νομίζω πως η στάση του στο ζήτημα αυτό βασικά υποτιμά τον ίδιον και δευτερευόντως και τον ελληνικό λαό. Διότι καλός ο επικοινωνιακός μηχανισμός, καλά τα εκδοτικά συγκροτήματα που τον στηρίζουν αναφανδόν, αλλά πρωθυπουργός δεν γίνεσαι με πήλινα πόδια. Πρέπει να αποδείξεις στον ελληνικό λαό ότι μπορείς να υποστηρίξεις την υπεροχή του δικού σου σχεδίου έναντι του πολιτικού σου αντιπάλου. Είναι επίσης αν θέλετε και ένα δείγμα πολιτικής εντιμότητας, να δώσεις τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν άμεση και ευθεία σύγκριση ανάμεσα στα δύο προγράμματα που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι και φυσικά ανάμεσα σε δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς. Τέλος, είναι και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία. Δεν σας κρύβω ότι το debate των προηγούμενων εκλογών με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι μία από τις πιο έντονες αλλά και ειλικρινείς πολιτικές αντιπαραθέσεις που είχα στη διαδρομή μου. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, επέλεξε να πορευτεί με τη γραμμή Σαμαρά, που εκτιμώ ότι προδίδει και φόβο και αλαζονεία».
Οι θέσεις της ΝΔ συμπίπτουν με του ΔΝΤ
Αναφέρεται και στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένοντας ότι προσομοιάζει με του ΔΝΤ: «Δεν είναι κρυφό ότι οι θέσεις της ΝΔ συμπίπτουν σε πολλά σημεία με αυτές του ΔΝΤ. Για την ιδιωτική ασφάλιση και τη μείωση των συντάξεων, για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, για τις περικοπές δαπανών σε υγεία και παιδεία, για τις φοροαπαλλαγές όχι γενικά, αλλά στο μεγάλο πλούτο. Επιμένουν στην πραγματικότητα σε μια συνταγή η οποία ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις έχει αποδειχτεί ολέθρια για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία». Ακολούθως ταυτίζει τον κ. Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά και εξηγεί: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει κάτι πολύ απλό. Θα συνεχίσω από εκεί που το άφησε ο Σαμαράς. Δηλαδή, θα επαναλάβω την πολιτική περικοπών στις δαπάνες, θα χαμηλώσω τους συντελεστές για τον μεγάλο πλούτο, θα προσλαμβάνω ένα γιατρό για κάθε πέντε που αποχωρούν, θα κάνω την Αθήνα ξανά σιδηρόφρακτη πόλη, θα κάνω πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας και θα ξηλώσω εργασιακά δικαιώματα. Αυτά λέει, το θέμα είναι αν οι συμπολίτες μας που βίωσαν τις συνέπειες της διακυβέρνησης της ΝΔ ως το 2014, θα του δώσουν τη δυνατότητα να επαναλάβει και να συνεχίσει όσα άφησε στη μέση ο κος Σαμαράς».
Ο κ. Μητσοτάκης μιμείται επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ
Χαρακτηρίζει «ανοησία την κατηγορία ότι έχει δανειστεί στοιχεία από το πρόγραμμα της ΝΔ», σημειώνει ότι «τα προγράμματά μας είναι διαμετρικά αντίθετα και προσθέτει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, που το τελευταίο διάστημα, επιχειρεί να εμφανιστεί ως "παιδί του λαού", βγάζει τη γραβάτα, σηκώνει τα μανίκια και υποδύεται πως ξέρει τι σημαίνει ψυκτικός από το Περιστέρι, μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτούμε ότι βάζει και μια δόση ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνία του, για να την κάνει πιο εύπεπτη».
Ευτυχώς για τη Ελλάδα αποφύγαμε τον Βέμπερ
Επιμένει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης να πυροβολούν τα μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας που έφερε η κυβέρνησή και να προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα επέλαση λιτότητας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη βαφτίσει οδοστρωτήρα, ή και κύμα μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ αυτών αναφέρει τον «ακραίο βαυαρό, ανθέλληνα, φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον Μάνφρεντ Βέμπερ» για τον οποίο λέει ακόμη: «Ευτυχώς για την Ελλάδα, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειές μου μαζί με τους σοσιαλιστές ηγέτες, αποφύγαμε τον φίλο του κου Μητσοτάκη για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν».