Πολιτική

Τσίπρας προς Ευρωπαίους: Μικρότερα πλεονάσματα, ή αφήστε έξω το ΔΝΤ


Αρχίζει κύκλο επαφών για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Νέος γύρος μπρα ντε φερ με τους Θεσμούς στην Αθήνα

Ενώ στην Αθήνα αρχίζει σήμερα ένας ακόμη γύρος  επίπονης διαπραγμάτευσης με επίκεντρο τα εργασιακά  και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η τρέχουσα αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ικανοποιητικά για την ελληνική πλευρά – χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις  και  χωρίς τα μέτρα 4,2 δισ.  που ζητά το ΔΝΤ – μόνο με μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο  ευρωπαϊκής ηγεσίας. Το βάρος πέφτει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει υποστήριξη και συναινέσεις προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη σχετικής συμφωνίας.

Ενώ λοιπόν θα συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα το  μπρα ντε φερ κυβέρνησης- Θεσμών (το οποίο ελάχιστα μπορεί να αποφέρει, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ προς επίτευξη πλεονασμάτων 3,5%, ούτε να αποδεχθεί αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά), ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, πρωθυπουργούς, αρχηγούς κρατών και παράγοντες του Ευρωκοινοβουλίου.

Χωρίς να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «εκβιάζει και απειλεί» ή ότι «μπλοφάρει», ο  Αλ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δύο επιλογές για τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος:

• Να  δεχθούν να μειωθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος σε 1,5%-2%, ή

• Να  αποδεχθούν συνέχιση του προγράμματος χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος 

Αυτές είναι – κατά την ελληνική πλευρά -  οι μόνες εναλλακτικές λύσεις, εάν το ΔΝΤ συνεχίσει να ζητά «προκαταβολικά» μέτρα 4,2 δισ. ευρώ ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο πρόγραμμα, εφ’ όσον ο στόχος πλεονάσματος μείνει στο 3,5%.

Να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να συμβάλουν όλοι στην εξεύρεση λύσης για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα,  να ακολουθήσει η ένταξη στο QE και να δοθεί μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα «έχει μπει στις ράγες» της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Θα επισημάνει επίσης ότι  οι Ευρωπαίοι πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αποδεχόμενοι χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να αφαιρεθεί κάθε πρόσχημα ή επιχείρημα απαίτησης προκαταβολικών μέτρων από το Ταμείο.

Το ελληνικό ζήτημα και το προσφυγικό θα κυριαρχήσουν βέβαια και στις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Εκεί ο κ. Τσίπρας θα  έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Την επομένη θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει ευρύτερη στήριξη  και συμμεχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντάσσονται επίσης η συμμετοχή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει στο Βερολίνο με τις ηγεσίες του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.

 Η διαπραγμάτευση στην Αθήνα 

Τα αποτελέσματα των επαφών του πρωθυπουργού, οι «διαθέσεις» που θα ανιχνεύσει στις συναντήσεις του με Μέρκελ-Γκάμπριελ και τα μηνύματα που θα λάβει στη Σύνοδο Κορυφής, θα επηρεάσουν ασφαλώς τη στάση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχίζονται στην Αθήνα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εχει όμως διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στα εργασιακά που θα αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο: Θα επιμείνει για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διατήρηση περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις.

 Οσον αφορά τη δημοσιονομικά και τους στόχους πλεονασμάτων, όλες οι πλευρές αποδέχονται πλέον ότι το ζήτημα δεν μπορεί να διευθετηθεί σε τεχνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται επ’ουδενί να δεχθεί να λάβει μέτρα 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητα για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και νέες περικοπές σε συντάξεις και σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις