Πολιτική

Τσίπρας: Εφικτή η μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ


Τι είπε για την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»

Εξηγήσεις για την πρότασή του περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού κλήθηκε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Mega και απάντησε:

«Χθες ρωτήθηκα για το ενδεχόμενο αυτό και ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου. Είπα ότι αυτό που επιθυμώ εγώ είναι μία κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής, ανάμεσα στο πρώτο κόμμα και το τρίτο, στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος προς όφελος της κοινωνίας. Ο ειδικός σκοπός της κάθαρσης – γιατί γι’ αυτό μίλησα χθες – μπορεί να ενταχθεί στον γενικό σκοπό μιας σταθερής κυβέρνησης μακράς πνοής. Θα επιχειρήσω επικοινωνία πρώτα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αν έχω την εντολή στα χέρια μου».

«Εγώ δεν είπα ότι θα βάλω κάποιον φυλακή, ο Ανδρουλάκης το υπονόησε» είπε ο κ. Τσίπρας χαμογελώντας, μιλώντας στο Mega και στη Ράνια Τζίμα και το Γιάννη Πρετεντέρη.

Στις δημοκρατίες μετράνε οι ψήφοι, όχι οι δημοσκοπήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να σχολιάσει τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών, που δίνουν σταθερό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, στην αρχή της συνέντευξής του στο MEGA.

Εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας: « Έχουμε έναν πρωθυπουργό τέσσερα χρόνια, που δεν νοιάζεται, δεν νιώθει, είναι αλαζόνας. Έχουμε μία κυβέρνηση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών εργαλειοποιούν τον πόνο τους».

Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος είπε στη διακαναλική πως στοχεύει σε κυβέρνηση μακράς πνοής και θεωρεί εφικτή μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Έχω προτείνει 11 σημεία, δεν άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να έχει κάποιες ενστάσεις».

Το απόσπασμα:

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Χθες, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, αλλά και οι πολιτικοί σας αντίπαλοι καταλάβαμε ότι μιλήσατε για μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είπατε «δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύψει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών. Ο στόχος μου δεν είναι μια τέτοια κυβέρνηση, αλλά δεν το αποκλείω». Αφού λέτε ότι δεν αποκλείεται, λέτε ότι δεν θα ανοίξετε εσείς αυτή τη συζήτηση, ποιος μπορεί να την ανοίξει; Ο κ. Ανδρουλάκης είπε, ούτε να το συζητάμε τέτοιο θέμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Χθες ρωτήθηκα από κάποιους συναδέλφους σας για το ενδεχόμενο αυτό. Ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου και εάν θέλετε μπορείτε να ανατρέξετε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τη διάβασε τώρα η Ράνια. Αυτή είναι η απάντησή σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χάσατε ένα κομμάτι. Είχε αρχή, είχε αυτό το κομμάτι και είχε και συνέχεια. Τι είπα; Είπα ότι αυτό το οποίο προσδοκώ, αυτό το οποίο στοχεύω, αυτό το οποίο επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών. Ανάμεσα στο πρώτο κόμμα, που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλισης.

Έχω απευθύνει και 11 σημεία του προγράμματός μας, τα σημεία του Συμβολαίου Αλλαγής. Δεν άκουσα από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη να υπάρχει καμία άρνησ, ή κριτική, ουσιαστικά, σε αυτά, ούτε και τον άκουσα να προσθέτει κάποια. Άρα θεωρώ ότι είναι εφικτό να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας στη βάση ενός προγράμματος που θα έχει στόχο την ανόρθωση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε, παίρνετε ή την πρώτη εντολή, ή τη δεύτερη. Παίρνετε την πρώτη στην περίπτωση που είστε πρώτος. Σηκώνετε ένα τηλέφωνο. Επιχειρείτε, φαντάζομαι, μια επικοινωνία. Φαντάζομαι ότι η πρώτη επικοινωνία είναι με τον κ. Ανδρουλάκη; Αυτή θα επιχειρήσετε πρώτη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το λογικό αυτό είναι.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό κατάλαβα. Το λογικό είναι αυτό. Στην άλλη άκρη της γραμμής υπάρχει η πιθανότητα να ακούσετε «πώς θέλεις να συνεργαστώ μαζί σου, όταν Ανδρέας και Πρέσπες του Αιγαίου δεν πηγαίνουν μαζί» ότι «ηγείστε της παράταξης που επιχείρησε να βάλει τον Ανδρέα Παπανδρέου στη φυλακή»...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή θα μου πει ότι δεν συνεργαζόμαστε το 2023 επειδή ο Ανδρέας από το 1974 μέχρι το 1993...

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι, ναι, τα έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης ότι λέγατε τον Ανδρέα Παπανδρέου “Πινοσέτ” και ότι θελήσατε να βάλετε φυλακή τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Λοβέρδο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να θυμίσω απλώς ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου συνεργάστηκε με τον Μητσοτάκη ένα μήνα μετά που τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο. Άρα, αλλάζουν τα πράγματα μετά τις εκλογές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πάντως αυτά τα έχει βάλει ο κ. Ανδρουλάκης. Έχει πει ότι εγώ έχω ένα θέμα με αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει. Εγώ θέλω να σας πω ότι στις εκλογές αυτές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς. Εάν λοιπόν αυτοί οι συσχετισμοί δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δυο κόμματα. Εσείς και το ΠΑΣΟΚ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό λέω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το λέω γιατί ξεκινήσατε με ΚΚΕ...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν δίνει τη δυνατότητα αυτή, νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Διότι εάν πάμε σε δεύτερες κάλπες, οι δεύτερες κάλπες, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά έχετε εμπειρία νομίζω όλοι σας, τα μικρότερα κόμματα είναι αυτά τα οποία συνθλίβονται, διότι ουσιαστικά θα έχουν ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δυο πρώτα κόμματα.

Άρα, δεν πιστεύω κ. Τζίμα ούτε σας είπα ότι εμείς έχουμε ίδιες απόψεις σε όλα. Έτσι δεν είναι; Διότι εάν είχαμε ίδιες απόψεις σε όλα, θα ήμασταν στο ίδιο κόμμα. Έχουμε διαφορές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εάν σας πει εγώ έρχομαι μαζί σου, αλλά θέλω μέσα τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο, τι θα πείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς δεν θα λύσω εγώ τα εσωκομματικά προβλήματα του κ. Ανδρουλάκη.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν είναι εσωκομματικό αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί ο κ. Λοβέρδος μάλλον είναι εσωκομματικό θέμα του κ. Ανδρουλάκη.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Νομίζω ότι είχανε μπει στην υπόθεση Novartis.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το κρίσιμο θέμα της συζήτησης την επόμενη μέρα, αν βγαίνουν οι συσχετισμοί και ο λαός μας δώσει αυτή την ευκαιρία, θα είναι το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να είναι. Έτσι γίνεται σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποιες συζητούνε μήνες για το πρόγραμμα. Νομίζω ότι...

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ επιμένω. Θέλω να καταλάβω τι κυβέρνηση θα κάνετε. Κύριε Πρόεδρε, έχω ακούσει όλες τις δυνατές εκδοχές κυβερνήσεων. Ότι θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Ξεκίνησε μαζί με το ΚΚΕ, με τον Βαρουφάκη και με το ΠΑΣΟΚ και εσάς. Τελικά ο Βαρουφάκης έμεινε στον δρόμο, το ΚΚΕ είπε εγώ δεν μετέχω. Πάνε αυτοί. Μετά, πήγαμε σε κυβέρνηση ανοχής. Όπου θα είναι μεν κυβέρνηση 120, αλλά οι άλλοι δεν την ανέχονται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς με αδικείτε λίγο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχω ακούσει όλες τις εκδοχές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί παίρνετε τις εκδοχές των πολιτικών μας αντιπάλων, που σκοπίμως το κάνουν, αλλά εύλογο είναι, και λέτε ότι είναι δικές μας εκδοχές. Εμείς από την αρχή μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε προγραμματική βάση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σύμφωνοι. Ακούω τη δική σας εκδοχή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό με πολύ μεγάλη ευκρίνεια ότι αυτό είναι εφικτό ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Από εκεί και πέρα, ο κ. Βαρουφάκης είναι αυτός που αυτοεξαιρέθηκε, εάν θέλετε, αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο της συμπαράταξης, ή της προοδευτικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων.

.....

 Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αριθμητικά το έχετε δει τι σημαίνει αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αριθμητικά σημαίνει ότι θα είναι μια κυβέρνηση...

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γύρω στο 46%. Δηλαδή πρέπει να πάρει 35% ο ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 12% ο Ανδρουλάκης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια κυβέρνηση η οποία με 46% θα έχει 151-152 βουλευτές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είναι απλό. Το 46%.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τίποτα δεν είναι απλό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι και δύσκολο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα κρίνει τι είναι απλό και τι είναι σύνθετο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άλλο αυτό. Προφανώς και θα κρίνει, αλλά 46% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αθροιστικά λέμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εάν δεν μετέχετε όμως στο 46%, εάν δεν είστε πρώτο κόμμα, τι θα κάνετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εάν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, το έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές, θα έχει τον πρώτο λόγο αυτός που θα είναι πρώτο κόμμα. Και επειδή τα πράγματα είναι απλά, ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι θα πάει αμέσως σε δεύτερες εκλογές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Γιατί επιμένετε ότι θα κάνει ανταρσίες; Γιατί είπε ότι εγώ δεν θέλω στήριξη...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι ο ίδιος είπε ότι θα αξιοποιήσει την ερευνητική εντολή. Θα την πάρει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είπε θα την πάρει. Όχι θα την αξιοποιήσει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα την πάρει να την κάνει τι; Να την πάει βόλτα; Κάτι θα την κάνει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το σύνταγμα λέει πρέπει να την πάρω. Μπορεί να την πάρει και να την επιστρέψει στην πραγματικότητα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς τι θα κάνετε στη θέση του;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω κ. Τζίμα στο ερώτημά σας. Θεωρώ ότι αν για λίγο είναι μπροστά ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα διακινδυνεύσει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα διακινδυνεύσει, διότι έχει κόψει τις γέφυρες με όλους τους χώρους ο κ. Μητσοτάκης.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει εξαντλήσει όλες του τις δεξαμενές. Στη δεύτερη, επαναληπτική εκλογή, εάν υπάρξει επαναληπτική εκλογή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα έχει πάρα πολλές δεξαμενές να αντλήσει ψηφοφόρους, να το πω έτσι απλά. Ο κ. Μητσοτάκης από πού; Από πού; Από το ΚΙΝΑΛ, που έχει βγει δεκάδες φορές προεκλογικά και έχει πει εγώ δεν συνεργάζομαι με τον κ. Ανδρουλάκη, και ο κ. Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ είναι «τσόντα» του ΣΥΡΙΖΑ; Κάπως έτσι το λέει. Από τα κόμματα της «Δεξιάς πολυκατοικίας» που, εν πάση περιπτώσει, είχαμε όλα όσα είχαμε με τον Άρειο Πάγο και τα μισά έμειναν απ’ έξω;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα, στο δια ταύτα τι λέτε ότι θα κάνει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θεωρώ ότι θα επιχειρήσει να βρει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση με τον κ. Βελόπουλο, που έχει ιδεολογική συγγένεια.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Με το κόμμα ολόκληρο, συγκροτημένο λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Κι αν δεν βγαίνουν τα κουκιά, εγώ τουλάχιστον έτσι άκουσα την πρόταση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ενός κόμματος αλλά πολλών χρωμάτων, ενδεχομένως να ζητήσει και βουλευτές σε άλλα κόμματα, το οποίο κατά την άποψή μου δεν είναι ηθικό. Για να μην πω καμιά βαρύτερη έκφραση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ θέλω να μου εξηγήσετε το εξής: Για ποιο λόγο ο Μητσοτάκης να πάει να κάνει κυβέρνηση με 122 βουλευτές που θα έχει πάρει από την απλή αναλογική αυτή την Κυριακή και να μην πάει στις δεύτερες εκλογές για να μην πάρει 149 Βουλευτές, που θα έχει και το μπόνους; Βλάκας είναι; Δηλαδή θα πάει με τους λιγότερους βουλευτές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει μια λογική αυτό που λέτε, αλλά υπάρχει και για τον ίδιο ο κίνδυνος, γιατί για μας δεν είναι κίνδυνος, είναι ελπίδα, της ανατροπής του αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις