«Η Προανακριτική Επιτροπή είναι μια προκαταρκτική επιτροπή, συζητάει, δηλαδή, ένα εύρος ελέγχου για τις ενδεχόμενες ευθύνες», επισήμανε ο Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9,84», σημειώνοντας ότι, όμως η ΝΔ «προαναγγέλλει ότι δεν θέλει καθόλου να συζητήσουμε - ούτε σε επίπεδο προκαταρκτικής για ενδεχόμενες κακουργηματικές ευθύνες». «Με απλά λόγια, θέλει από τα αποδυτήρια να περιορίσει το εύρος ελέγχου ενδεχόμενων ποινικά κολάσιμων μέτρων πράξεων του κ. Καραμανλή», σχολίασε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είπε πως «όταν λοιπόν η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί, ψάχνει να βρει ένα ελαφρύ πλημμέλημα για να τον παραπέμψει για τα μάτια του κόσμου, τότε είναι φανερό ότι υπάρχει απόπειρα υπεκφυγής από τη διαδικασία και μία προσπάθεια να μην μπορέσουν ούτε η δικαιοσύνη ούτε πολίτες να σχηματίσουν πλήρη συλλογισμό για τις ευθύνες που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών». Τόνισε δε, ότι «αν εμείς πούμε ότι πρόκειται για κακούργημα και η ΝΔ για πλημμέλημα, τότε το δικαστικό συμβούλιο μόνο με νέα στοιχεία θα μπορέσει να αναβαθμίσει το κατηγορητήριο» και πως «η ΝΔ πάει από την αρχή να μειώσει το πλαίσιο ελέγχου».
Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκου για τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, ο κ. Τσουκαλάς εκτίμησε ότι «η ζημιά που έχει γίνει έως σήμερα με την ραγδαία αύξηση τιμών δεν μπορεί να αναστραφεί ολοκληρωτικά» και πως «αυτή η καθυστέρηση τριών ετών έχει κοστίσει πάρα πολλά χρήματα στους πολίτες». Τόνισε ότι «όμως και τώρα είναι χρήσιμη η Ενιαία Αρχή Καταναλωτή για να μπορέσουμε από εδώ και στο εξής να προλάβουμε νέα κλιμάκωση τιμών». Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ από το 2022 έχει ζητήσει να συσταθεί και ότι τώρα θέλει να υπάρξει, «όχι απλά μια ταμπέλα», αλλά να υπάρξει στελέχωση, να έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες για να μπορεί να εδραιώσει μία δυναμική κρατική εποπτεία σε όλο το φάσμα της αγοράς, με ταυτόχρονη συνεχή άσκηση ελέγχων αλλά και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Για το μείζον ζήτημα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι «δεν είναι θέμα Συντάγματος. Δεν χρειάζεται καμία αλλαγή το συγκεκριμένο άρθρο» και ότι «άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που έχουν αντίστοιχα άρθρα έχουν πολύ σοβαρά κράτη». «Εμείς θέλουμε αξιολόγηση, θέλουμε διαφάνεια, θέλουμε να τηρούνται οι νόμοι και θέλουμε όσοι αξιολογούν να μην είναι κομματικά τοποθετημένοι στις θέσεις τους. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην κομματοκρατία που ενισχύει σήμερα με τις πρακτικές της η κυβέρνηση», είπε, ενώ σχολίασε ότι «δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει δεύτερη φύση της το ρουσφέτι, απευθείας αναθέσεις, συνεντεύξεις και καμιά αξιολόγηση».
Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι πρέπει να εγκαθιδρυθεί άμεσα ένα σύστημα εισροών-εκροών, να ελέγχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τους δημόσιους πόρους, τις διαδικασίες, να δούμε πώς μπορούμε να βάλουμε στόχους μέσα από τη φορολογική αποκέντρωση, να έχουν οικονομική αυτοδυναμία οι δήμοι και οι περιφέρειες. Σημείωσε ότι, παράλληλα, η αξιολόγηση πρέπει να είναι μεν αυστηρή αλλά και δίκαιη με απώτερο σκοπό να βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Εμείς συμφωνούμε στο να συζητήσουμε κάθε νόμο αξιολόγησης, αλλά η άρση της μονιμότητας δεν συνδέεται με αυτό. Η κυβέρνηση πετά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά κυρίως ψάχνει ένα όχημα να εκμαυλίσει όσους δεν είναι "δικοί της" και να τοποθετήσει "δικούς της"», υποστήριξε. Είπε ότι «εδώ χρειαζόμαστε πραγματικές μεταρρυθμίσεις» και ότι «για παράδειγμα, αν θέλουμε περαιτέρω αξιολόγηση των νέων προσλαμβανομένων, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το χρονικό διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου».
Για τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ δεν συνυπέγραψε την πρωτοβουλία των ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύσης Ελευθερίας για τη Γάζα, ανέφερε ότι «εμείς πρώτοι καταδικάσαμε την εθνοκάθαρση που επιχειρεί η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας». Είπε ότι δεν είναι θέμα διαγωνισμού και διαγκωνισμού με τα υπόλοιπα κόμματα, ότι είναι καλοδεχούμενη κάθε προσπάθεια και ότι «εμείς θα πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες και εσωτερικά, αλλά και διεθνώς, με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, για να έχουμε πραγματικό αποτέλεσμα σε αυτά».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέχρι σήμερα είναι απολύτως άφωνη στα γεγονότα της Γάζας και εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτό εκθέτει τη χώρα ανεπανόρθωτα» και ότι «η κυβέρνηση όφειλε εδώ και μεγάλο διάστημα να προσπαθήσει να επιτευχθεί μια εκεχειρία με δεσμευτικούς όρους, να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί, να υπάρξει επανέναρξη ανθρωπιστικής βοήθειας, να επιστρέψουν οι όμηροι της Χαμάς και να αναγνωριστεί άμεσα το Παλαιστινιακό Κράτος».