Τράπεζες

ΤΧΣ: Ανθεκτικότερες οι ελληνικές τράπεζες στα stress test – Πού πρέπει να βελτιωθούν


Προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και περαιτέρω μείωση των NPE's συστήνει το ΤΧΣ στις τράπεζες

Θετικό πρόσημο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για την «ανταπόκριση» που επέδειξε στα stress test της ΕΚΤ το 2021, βάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΤΧΣ εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες επέδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ασκήσεις, το 2018 και το 2015, ωστόσο επισημαίνει πως πρέπει να προοδεύσουν σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στο πρώτο bulletin που παρουσιάζει για τα αποτελέσματα της άσκησης Stress Test του 2021, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ,δίνει κατευθυντήριες οδηγίες προς τις συστημικές τράπεζες, για βελτίωση και πρόοδο ενόψει του επόμενου τεστ αντοχής, που θα διεξαχθεί το 2013.

Αρχικώς σ’ ό,τι αφορά στα…θετικά,  η καλύτερη παρουσία των ελληνικών τραπεζών στο τελευταίο stress test, σε σχέση μ’ αυτά του 2018 και 2015, οφείλεται σύμφωνα με το ΤΧΣ, στους εξής παράγοντες:

πρώτον στις χαμηλότερες προβλέψεις, καθώς τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε σχέση με το 2015 όταν σημειώθηκε το υψηλότερό τους σημείο.

Δεύτερον στη μικρότερη επίδραση του δυσμενούς σεναρίου στα καθαρά έσοδα από τόκους εξαιτίας της ευνοϊκής σύνθεσης του ισολογισμού, του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της βελτιωμένης μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών.

Τρίτον στα χαμηλότερα διοικητικά έξοδα, καθώς οι τράπεζες έχουν περιορίσει και εξορθολογήσει τις δραστηριότητές τους. - Για πρώτη φορά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μείωσε το χάσμα σε όρους κεφαλαιακής επίπτωσης σε σχέση με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης που παρατηρούνταν στις προηγούμενες ασκήσεις. 

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει το ΤΧΣ, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σχετικά λιγότερο κεφαλαιοποιημένες συγκρινόμενες με τις Ευρωπαϊκές στο τέλος του χρονικού ορίζοντα της Άσκησης Stress Test (2023), όπως συνέβη και στο σημείο εκκίνησης της Άσκησης
Εν όψει της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Stress Test του 2023 και καθώς η κεφαλαιακή επίπτωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπό το δυσμενές σενάριο εξακολουθεί να υπερβαίνει την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να:

  • (α) μειώσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΑ τους πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, παρακολουθώντας στενά τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 και διασφαλίζοντας προσαρμοσμένα έναντι του κινδύνου πιστοδοτικά κριτήρια στα πλαίσια της προβλεπόμενης σημαντικής πιστωτικής τους επέκτασης
  • (β) ενισχύσουν και να διαφοροποιήσουν γεωγραφικά τα συνολικά τους έσοδα εστιάζοντας στα έσοδα από προμήθειες, στον απόηχο των καθοδικών πιέσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω της σημαντικής απομόχλευσης από την πώληση των ΜΕΑ.
  •  (γ) διερευνήσουν πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού για την περαιτέρω ενίσχυση της διαχείρισης των κινδύνων τους και τη βελτίωση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητα

Συνοδευτικό υλικό - Το bulletin του ΤΧΣ για την τελευταία άσκηση αντοχής των τραπεζών

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα