Πολιτική

Τζάκρη: Η κ. Κεραμέως να αποδεχθεί τις 4 τροπολογίες που καταθέσαμε και θα είμαστε θετικοί στο ν/σ της επιστολικής ψήφου


«Καλούμε την κ. Κεραμέως να αποδεχθεί τις τέσσερις τροπολογίες που καταθέσαμε, και εμείς θα είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο. Αλλιώς, κ. Κεραμέως, λυπούμαστε αλλά η αυτονόητη προσπάθεια διασφάλισης της ευρύτατης δυνατής πολιτικής συναίνεσης σε ένα μείζον ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας υπονομεύθηκε από εσάς προσωπικά, και για το λόγο αυτό είναι αυτονόητη, από την πλευρά μας, η καταψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί αυτό που θέλετε να κάνετε είναι μόνο να διχάσετε» δήλωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θ. Τζάκρη, σε παρέμβαση της στην ολομέλεια όπου εξελίσσεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε, αρχικά, θετικά την επιστολική ψήφο, ιδιαίτερα ως προς την εφαρμογή της για τις περιπτώσεις των εκλογέων εκτός της Επικράτειας, αφού ήδη προβλέπεται και από το σύνταγμα, ως μια θετική κάμψη των αρχών της αμεσότητας και της μυστικότητας, δηλαδή ως ένα καθεστώς εξαίρεσης και όχι ως ένα καθεστώς που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κανόνα. Ο κανόνας πρέπει να είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα, ως το μοναδικό μέσο που διασφαλίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνταγματικές προϋποθέσεις της ψήφου ως ελεύθερης έκφρασης λαϊκής θέλησης» είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Όσον αφορά τους εκλογείς εντός της Επικράτειας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές ενστάσεις και ανησυχίες για συγκεκριμένες διατάξεις. Είμαστε θετικοί για την επιστολική για ειδικές κατηγορίες με προϋποθέσεις ευαλωτότητας και αφού η πολιτεία εξαντλεί όλα τα μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης στα εκλογικά τμήματα για την αυτοπρόσωπη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος» είπε η Θεοδώρα Τζάκρη και πρόσθεσε ότι «η επιστολική ψήφος δεν είναι πανάκεια δια πάσαν νόσο. Η επιστολική ψήφος πρέπει να παρέχεται ως διευκόλυνση για τον πολίτη που όντως δεν μπορεί να πάει να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών αλλά να μην παρέχεται ως ίσου κύρους υποκατάστατο μόνιμης και πάγιας χρήσης χωρίς ιδιαίτερο λόγο».

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη δημιουργία ψηφιακού εκλογικού καταλόγου, τον καθορισμό 413 πρότυπων προσβάσιμων εκλογικών κέντρων σε όλη την Περιφέρεια και τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη δημοκρατική νομιμοποίηση των διαδικασιών. Μετά δε την τροπολογία της κυβέρνησης για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε και αυτός τροπολογία για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών για τους απόδημους «όπως οι ίδιοι διαχρονικά ζητούν και όπως υποστηρίζει και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα