Οικονομία

Ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» και η UBS


Μετά την έκθεση της Moody’s Analytics και η UBS προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, πολύ πιο πάνω από τις αναθεωρημένες προβλέψεις του οικονομικό επιτελείο (5,9%). Ο ελβετικός οίκος βλέπει ότι ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι της τάξεως του 7,9%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 5,6%. 

Η UBS, στην έκθεσή της, κάνει ιδιαίτερη μνεία στο «άλμα» που πραγματοποίησε η ελληνική οικονομία το β΄ τρίμηνο του 2021 (ρυθμός ανάπτυξης 16,2%), προβλέποντας μάλιστα ότι θα επιδείξει ανάλογη δυναμική και κατά το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.
Για την επόμενη χρονιά, το 2022, ο ελβετικός οίκος εμφανίζεται πιο συγκρατημένος, καθότι περιορίζει την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5%.

Σημείο αναφοράς για την ανιούσα που έχει πάρει η ελληνική οικονομία, καθώς για τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται, σύμφωνα με την UBS, είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις προνομιούχες χώρες, σ’ ό,τι αφορά στην πρόσβαση στο Ταμείο, έχοντας ήδη λάβει την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ο ελβετικός οίκος προβλέπει υποχώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2022, όπως επίσης και απομείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο από το 205,6% του ΑΕΠ το 2020, θα φτάσει στο 186% του ΑΕΠ το 2022.

Θετική είναι και η αποτίμηση που κάνει για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι επιτάχυναν την εξυγίανση των ισολογισμών τους και τις πωλήσεις «κόκκινων» δανειών. Η UBS επισημαίνει, μάλιστα, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα συμβάλει σημαντικά στην χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης