Μειώθηκε ο τζίρος για το 50% των βιοτεχνών/μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), στο πρώτο δίμηνο φέτος, με μεγάλη μερίδα ωστόσο να εκφράζει δυσκολία στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτά προκύπτουν από το οικονομικό βαρόμετρο του ΒΕΘ για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το οποίο διενεργήθηκε ηλεκτρονικά από την εταιρεία «Interview» σε 365 επιχειρήσεις - μέλη του επιμελητηρίου.
Στην ερώτηση «πώς κρίνετε την πορεία της επιχείρησης σας», το 53% τη χαρακτήρισε «ικανοποιητική», το 26% «καλή» και το 21% «κακή», με το 76% των ερωτηθέντων βιοτεχνών/μελών του ΒΕΘ να σημειώνει ότι για το επόμενο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου θα διατηρήσει το προσωπικό του, το 10% προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις και το 14% σε απολύσεις.
Αναφορικά με τον τζίρο της επιχείρησης συγκριτικά με το τελευταίο δίμηνο του 2022, ποσοστό 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σημείωσε κάμψη, 42% ότι παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ το 8% «είδε» αύξηση. Σχετικά με το μέλλον της επιχείρησής τους, ποσοστό 57% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια, ποσοστό 24% εκτιμά πως θα είναι καλύτερη και το 19% χειρότερη.
Αναφορικά με τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας, αυτός προκύπτει για πρώτη φορά θετικός από την έναρξη του βαρομέτρου, το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου του 2022. Σημειώνεται, πως είναι στο 2% ενώ το προηγούμενο δίμηνο (Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2022) ήταν στο -11,9%, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΒΕΘ.
«Βραχνάς» οι ασφαλιστικές εισφορές
Τη δυσκολία του να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, οι οποίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι αυξημένες κατά 9,6% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023, δήλωσε το 40% των ερωτηθέντων της έρευνας, με το 41% να λέει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει όπως πλήρωνε, το 13% πως θα κατέβει ασφαλιστική βαθμίδα και το 6% πως δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αύξηση.
Αναφορικά με τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου 2023, 40,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως μπορεί να ανταπεξέλθει στη διαφοροποίηση, το 24,8% ότι δεν μπορεί και το 34,6% είπε πως δεν αφορά την επιχείρηση του.
Σχετικά με τη λειτουργία του mydata (διαβίβαση παραστατικών) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το 57% δήλωσε ότι είναι καλύτερο από το προηγούμενο σύστημα, ενώ αντίθετη θέση διατύπωσε το 43%, χαρακτηρίζοντάς το σύνθετο και ότι απαιτεί εξειδίκευση.