Πολιτική

Βιώσιμη λύση ζητούν οι φαρμακευτικές από το Υπουργείο


«Συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας, ωστόσο οφείλουμε να να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι εταιρείες δε είναι σε θέση να πληρώσουν clawback και rebate και συγχρόνως να καλύψουν και τους ανασφάλιστούς» επισημαίνουν οι φαρμακευτικές σε επιστολή τους που έστειλαν στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τα θέματα τα οποία δημιουργούν έντονη ασφυξία στον κλάδο του φαρμάκου για το υπόλοιπο της χρονιάς είναι:

Πρώτον, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης του πρώτου διμήνου του 2016 η υπέρβαση φαίνεται να πλησιάζει τα €69 εκατομμύρια (υπέρβαση σημαντικά υψηλότερη κατά 77% από την αντίστοιχη στο 2015). Το μέγεθος της υπέρβασης του πρώτου διμήνου τονίζει με τον καλύτερο τρόπο, αφενός την αστοχία επιβολής μέτρων και την απουσία μηχανισμούελέγχου του όγκου συνταγογράφησης, αφετέρου την ανεπάρκεια της προϋπολογισμένης φαρμακευτικής δαπάνης να καλύψει τις πραγματικές φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.

Δεύτερον, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από τον στόχο σε πολλά νοσοκομεία. Η μέχρι τώρα απουσία μηχανισμού παρακολούθησης της νοσοκομειακής δαπάνης ενισχύει τους φόβους ότι ο κλειστός προϋπολογισμός, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα οδηγήσει σε ασφυξία, αποτελώντας τροχοπέδη στην απρόσκοπτη λειτουργία τωννοσοκομείων αλλά και στην πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες.

Τρίτον, παρόλο που όπως λένε χαιρετίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας να παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλους τους πολίτες, προστατεύοντας παράλληλα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αυτό που δεν φαίνεται να  διευκρινίζεται είναι από πού θα χρηματοδοτηθεί η δαπάνη αυτή, σε τι ύψος υπολογίζει το Υπουργείο ότι ανέρχεται καθώς και πώς θα ελεγχθεί.

Όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, αν προστεθεί σε όλα αυτά, το γεγονός ότι ο στόχος της δημόσια φαρμακευτικής δαπάνης συνεχώς μειώνεται, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα ποσά του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) που καλούνται να καταβάλουν οι εταιρείες, καταλήγουμε ότι ο κλάδος του φαρμάκου στην ουσία διαθέτει 1 στα 3 αποζημιούμενα φάρμακα δωρεάν!

Oι εταιρείες, όπως λένε,  δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, και πλέον ο κίνδυνος ελλείψεων φαρμάκων και αποεπενδύσεων είναι ορατός, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των θέσεων απασχόλησης.Ως εκ τούτου, παρακαλούν το Υπουργείο Υγείας να ορίσει συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν μια βιώσιμη λύση όχι μόνο για τις εταιρείες και τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και για το σύνολο της Δημόσιας Υγείας και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές αγωγές που τουςείναι απαραίτητες. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις