Πολιτική

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Ραγκούση για την διαχείριση των κρίσεων σε Εύβοια, Πάρο και Μυκήνες


Aδυναμία της πολιτικής προστασίας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις τρεις κρίσιμες δοκιμασίες του φετινού καλοκαιριού, καταγγέλλει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Ραγκούσης αναφέρεται στις πλημμύρες στην Εύβοια, στην έξαρση την πανδημίας στην Πάρο και την Αντίπαρο και στην πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

«Η πολιτική προστασία δεν είναι μόνον υποχρέωση της πολιτείας. Είναι και δικαίωμα του πολίτη. Η δε πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση του πολίτη για οτιδήποτε αφορά στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς του, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο καθήκον όλων των επιπέδων, κυβερνητικών και κρατικών υπευθύνων», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για πρωτοφανή κυνισμό απέναντι στον ανθρώπινο πόνο και καθυστέρηση εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπουν τον τρόπο που πρέπει να ενεργεί η πολιτική προστασία για να θωρακίζει τους πολίτες από τις φυσικές καταστροφές.

Για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, ο κ. Ραγκούσης καταγγέλλει ότι δεν έγινε προληπτική χρήση του 112 για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Για την Πάρο και την Αντίπαρο καταγγέλλει συνειδητή απόκρυψη από τους κατοίκους και τους παραθεριστές των στοιχείων δυσανάλογης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού από τα μέσα Ιουλίου και μετά και ότι επίσης δεν έγινε προληπτική χρήση του 112. Επίσης, ότι εκ των υστέρων και εντελώς αιφνιδιαστικά, ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα.

Αναφορικά με τις Μυκήνες, ο Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει ότι για πρώτη φορά ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη μία καταστροφική πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη που θα μπορούσε να συμβεί, δεδομένου ότι η βλάστηση στην περιοχή είναι χαμηλή.

Επισημαίνει τέλος ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καλείται να ενημερώσει τη Βουλή:

1) Για ποιο λόγο εφέτος το καλοκαίρι, στις τρεις πιο κρίσιμες περιπτώσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και για την προστασία της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι ουσιαστικά κατέρρευσε ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας;

2) Για ποιο λόγο δεν προειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι πολίτες στην Εύβοια, πριν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με τη χρήση του αριθμού 112, που, ενδεχομένως, θα απέτρεπε τον άδικο θάνατο οκτώ συμπολιτών μας, για ποιο λόγο δεν αντιμετωπίστηκε στο ξεκίνημά της η πυρκαγιά στις Μυκήνες, καθώς επίσης και για ποιο λόγο, ενώ η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνώριζαν την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Πάρο και την Αντίπαρο, δεν φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να ειδοποιήσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά της νόσου σε ανυποψίαστους πολίτες τόσο στα δυο νησιά, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα