Ελλάδα

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Ακαδημίας Αθηνών


Πέρασε και η τροπολογία για τη σύσταση οργανικών θέσεων στα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής

Με ευρύτατη πλειοψηφία έγινε δεκτό, από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «ναι» ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, και η ΚΟ Σπαρτιάτες, «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ καταψήφισαν η ΚΟ Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Το πνεύμα συναίνεσης των περισσοτέρων κομμάτων της Βουλής εξήρε ο παριστάμενος υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης.

Αναφερόμενος ο κ. Πιερρακάκης στην τροπολογία με την οποία προβλέπεται η σύσταση 1.723 οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και 1.555 θέσεων στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων θέσεων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είπε ότι «όλα τα κόμματα συμφωνούν να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών υπέρ των μόνιμων διορισμών. Παρά τις εκτιμήσεις των ενδιαφερομένων ότι φέτος θα έχουμε τρεις με τέσσερις χιλιάδες διορισμούς, εμείς πραγματοποιούμε έναν αριθμό της τάξεως των δέκα χιλιάδων».

«Αυτό είναι σίγουρα κάτι μεγάλο. Λέω από βήματος Βουλής ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτό να είναι κάτι που θα επαναληφθεί και του χρόνου, να μπορέσουμε δηλαδή να μειώσουμε τον αριθμό των αναπληρωτών υπέρ των μόνιμων διορισμών» διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας.

«Κανιβαλίζετε μία βαθμίδα, δήθεν για να ενισχύσετε μία άλλη», τόνισε ο εισηγητής της μειοψηφίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Καλαματιανός, σύμφωνα με τον οποίο, με τις ανακοινωθείσες προσλήψεις, η κυβέρνηση ουσιαστικά καλύπτει τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις και όχι τα υπάρχοντα κενά.

«Η ανακοίνωση των 10.000 νέων μόνιμων διορισμών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο, το ερώτημα είναι εάν το σχολικό έτος 2024 - 2025, στις αίθουσες διδασκαλίας θα βρίσκονται περισσότεροι ή λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», είπε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Παραστατίδης,

«Θεσπίζετε νέες οργανικές θέσεις στην πρωτοβάθμια, καταργώντας θέσεις μουσικής και πληροφορικής στη δευτεροβάθμια, και την ίδια ώρα μιλάτε για ψηφιακή μετάβαση», σημείωσε η αγορήτρια του ΚΚΕ, Α. Κτενά.

«Με την τροπολογία καταργείτε εκατοντάδες θέσεις φιλολόγων, μαθηματικών και φυσικών» είπε η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Μ. Τζούφη και ρώτησε: «Τι μήνυμα στέλνει αυτό στους μαθητές που ετοιμάζονται να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους;»

«Φέρνετε ανακατανομή οργανικών θέσεων και καταργήσεις ειδικοτήτων μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα μόνο το οικονομικό όφελος και την περιστολή δαπανών», είπε ο εισηγητής της Νίκης, Σπ. Τσιρώνης.

«Εάν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα δούμε καμία έλλειψη στα σχολεία της περιφέρειας, τότε θα στηρίξουμε (την τροπολογία)» είπε ο αγορητής της ΚΟ Σπαρτιάτες Αθ. Χαλκιάς.

«Ναι» στην παραπάνω τροπολογία είπαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΟ Σπαρτιάτες, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν «παρών».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα