Οικονομία

Βουλή: Τι ζητούν αντιπολίτευση και φορείς σχετικά με το ν/σ του φορολογικού κώδικα


Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας», το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε ότι καταψηφίζει, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κώστας Χατζηδάκης έκανε λόγο για 11 βασικές καινοτόμες και σημαντικές αλλαγές που συμβάλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, ενισχύοντας την διαφάνεια, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αρχών και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους στα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται για μικροποσά και για ανθρώπινα λάθη, ενώ τόνισαν την ανάγκη απαραίτητων αποσαφηνίσεων ορισμένων διατάξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με τη νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επέρχονται 11 βασικές αλλαγές:

- πρώτον: θεσπίζεται και στον κώδικα η οριστικοποίηση των φορολογικών δηλώσεων για όσους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις,

- δεύτερον: καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων και των σχετικών στοιχείων στην εφορία για τους επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις εφόσον αυτά διαβιβάζονται στο mydada,

-- τρίτον: αξιοποιούνται πλήρως οι ψηφιακές τεχνολογίες στην επικοινωνία φορολογουμένων και ΑΔΑΕ και μόνο κατ΄εξαίρεση σε πολύ ειδικές περιπτώσεις θα συνεχίσουν οι κλασικές μέθοδοι,

- τέταρτον: τίθεται συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους, ώστε να μην χρονίζουν και ξεκαθαρίζουν οι έννοιες του μερικού, πλήρους επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου,

- πέμπτον: θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου βάζοντας τέλος σε φαινόμενα κοροϊδίας του μηχανισμού από επιχειρήσεις συχνά εποχικές, νεοσυσταθείσες που λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και κλείνουν χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο,

- έκτον: επεκτείνεται η αναστολή του ΑΦΜ και της παροχής εγγύησης σε περίπτωση ανάκτησης του και σε όσους διαπράττουν λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που υπόκεινται σε φόρο κατανάλωσης,

- έβδομον: τακτοποιείται με τεχνική διευθέτηση μία σημαντική εκκρεμότητα για 230.000 ρυθμίσεις πολιτών που βρίσκονταν σε «γκρίζα ζώνη»,

- όγδοο: ξεκαθαρίζονται οι κανόνες που αφορούν την απώλεια ρυθμίσεων από δω και στο εξής και δίνεται η δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός τριών μηνών,

- ένατο: προβλέπεται έκπτωση από 25% ως 50% για πρόστιμα ως προς τους φορολογουμένους που θα αποδεχθούν τις οφειλές που έχουν προκύψει έπειτα από φορολογικό έλεγχο,

- δέκατο: παρέχεται η δυνατότητα εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης και

- εντέκατο: θεσμοθετείται η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τα όρια ως προς την πενταετία λειτουργούν υπέρ του φορολογουμένου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, επεσήμανε ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του φορολογικού κώδικα που ψηφίστηκε το 2014 και είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας με την ΑΑΔΕ και της 10ετούς εμπειρίας της».

«Καινοτόμα» χαρακτήρισε ο κ. Θεοχάρης, «την διάταξη που θεσπίζεται για πρώτη φορά και αφορά την αναστολή λειτουργίας ΑΦΜ» με την οποία όπως είπε «ενισχύεται το πλέγμα προστασίας απέναντι σε φαινόμενα λαθρεμπορίας όσο καιρό ο παραβάτης εκτελεί την ποινή του».

Ως μεγάλη σημαντική αλλαγή προέταξε και την αυτοματοποιημένη μείωση αναλογικών προστίμων που φτάνει μέχρι 50% εφόσον έχει γίνει αποδεκτή η οφειλή, σημειώνοντας ότι «είναι μια διαφανής και καθαρή διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα συμβιβασμού».

Κλείνοντας, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι «η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές στην ελληνική αγορά προχωράει με επιτυχία».

«Η κυβέρνηση έδειξε όση κατανόηση μπορούσε, διότι υπήρχαν τεχνικά προβλήματα. Όμως πλέον όλα αυτά έχουν λυθεί. Το είχαμε πει από την αρχή και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή του δικαίου στην αγορά, σε εναρμόνιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια μεταρρύθμιση που θα προχωρήσει πάση θυσία. Το γεγονός ότι σήμερα το 90% έχει διασυνδεθεί είτε έχει προγραμματίσει ραντεβού για τη διασύνδεση, είναι μεν ικανοποιητικό, όχι όμως και αρκετό. Γι' αυτό, απευθύνω μια τελευταία έκκληση σε όλους όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, να σπεύσουν. Όχι μόνο επειδή τα πρόστιμα είναι μεγάλα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αλλά και διότι η διασύνδεση POS και ταμειακών είναι ήδη η νέα πραγματικότητα και η νέα κανονικότητα στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των φορέων

Νωρίτερα, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο με σημαντικές μεταβολές, το οποίο αποτυπώνει την 10ετή εμπειρία της Αρχής, από την εφαρμογή του φορολογικού κώδικα. «Είναι ένα ποιοτικό βήμα ανανέωσης, εκσυγχρονισμού, και εξορθολογισμού των ελέγχων αυξάνοντας την αποτελεσματικότητας τους, στο πλαίσιο έργων του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, «τίθεται ως κανόνας, η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών και εδραιώνεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους».

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλιας, έκανε λόγο για θετικές διατάξεις, τονίζοντας παράλληλα «την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών» ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητο να επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για μη υποβολής δήλωσης όταν το ηλεκτρονικό σύστημα δεν βρίσκεται ακόμα σε πλήρη λειτουργία».

Ακόμα, επανέφερε «το πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου να δοθεί η δυνατότητα σε οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών να επανενταχθούν σε νέα ρύθμιση όσοι είχαν χάσει την προηγούμενη», όπως επίσης και «να κρίνει και να αποφασίζει το πειθαρχικό όργανο του κλάδου για την επιβολή ποινών και κυρώσεων, όπως ισχύει σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους».

Αποσαφηνίσεις εννοιών και βελτιωτικές αλλαγές, ζήτησε ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι επί δικαίων και αδίκων και δυσανάλογες και θα προκαλέσουν θέμα επιβίωσης για τις μικρές επιχειρήσεις».

«Οφείλουν να είναι ισορροπημένες οι ποινές. Είναι αναγκαία μια καλή, γενναία ρύθμιση 120 δόσεων», πρόσθεσε.

Για «θετικές διατάξεις που ικανοποιούν εν μέρει τον κλάδο» έκανε λόγο ο Αντώνης Μέγγούλης, διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τονίζοντας ότι «ωστόσο δεν ρυθμίζει τις παράλογες κυρώσεις για αμελητέα ποσά οφειλών ή για εκπρόθεσμες δηλώσεις» και πρόσθεσε ότι» χρειάζεται να γίνει μια γενναία ρύθμιση πιο ευέλικτη με περισσότερες δόσεις, που θα εξασφαλίζει την επιτυχία εξόφλησης οφειλών.

«Καλύτερη νομοθέτηση», ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος, τονίζοντας ότι «απέχει πολύ από την κυβερνητική εξαγγελία για έμπρακτη στήριξη των γονέων εν ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος τους».

Από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Τσουκαλάλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών, εξέφρασε επιφυλάξεις, επεσήμανε ότι είναι ανάγκη αποσαφηνίσεων σε ότι αφορά την καταβολή αποζημίωσης σε συγγενείς θυμάτων που είναι άγαμοι και έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, αλλά και να γίνει σαφές ότι δεν φορολογείται το ποσό αυτό καθώς και το ελληνικό δημόσιο να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση του δανείου του, μέχρι την αποπληρωμή του.

Ο Παναγιώτης Παντελής, εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τόνισε την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να θεσπιστεί γενναία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να γίνει απαραίτητος εξορθολογισμός των προστίμων.

Ο Νικήτας Μπέλλας, αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης Οργάνωσης Προγραμματισμού και Μελετών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τάχθηκε υπέρ των τροποποιήσεων καθώς όπως διασφαλίζουν όχι μόνο τα έσοδα του Ταμείου - που ήταν εκτός αγοράς από το 2014 - αλλά και της Πολιτείας ενώ αποτρέπει και τη διόγκωση των προβλημάτων.

Για «θετικές και σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου», μίλησε η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Acting γενική διευθύντρια της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σημειώνοντας ότι «έρχεται να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα των οφειλετών δανειοληπτών που ήταν σε μία "γκρίζα ζώνη"».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα