Αγορές

Βουλιάζουν οι αγορές, σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία -Χάθηκαν 8,5 δισ. στο ΧΑ


Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία, καθώς συνεχίζεται και κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Τραμπ εναντίον ¨εχθρών και φίλων". Τρισεκατομμύρια εξανεμίζονται στα χρηματιστήρια, οι πιέσεις εντείνονται, η αβεβαιότητα επιτείνεται. 

Περίπου 4,5 δισ. ευρώ -σχεδόν 2% του ΑΕΠ(!) - χάθηκαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ οι συνολικές απώλειες στην εβδομάδα υπερβαίνουν τα 8,3 δισ. Με απώλειες 7,1% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, στο -4,83% ο ΓΔ.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η δραματική πτώση συντελείται με εντυπωσιακό τζίρο - στοιχείο που υποδηλώνει ότι στα χαμηλά ημέρας υπάρχουν αγοραστές, πρόθυμοι να ρισκάρουν  στην προοπτική μεγάλης ανάκαμψης  ή ενός "ράλι ανακούφισης. Σήμερα ο τζίρος ήταν 414 εκατ. ευρώ - μιά εντυπωσιιακή μετακίνηση μετοχών από τα "αδύναμα χέρια" σε ισχυρούς παίκτες της αγοράς, επιθετικά funds και επίδοξους κερδοσκόπους.

 Η εικόνα στην Ευρώπη και στη Wall Street

Εικόνα καταστροφής και στις ευρωπαϊκές αγορές, η Wall Street  ακολουθεί. Περίπου 5,35% υποχωρούν ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC40, στο -5% ο FT-100 του Λονδίνου, κατά στο -6% ιταλικός MIB και ο SMI  της Ζυρίχης.

Ανησυχητικά τα μηνύματα από τη Wall Street. Dow Jones έχανε μέχρι 4,27% και τώρα υποχωρεί κατά -3,35%, ενώ ο Nasdaq έγραψε -5,81% και τώρα χάνει 3,55% Ο αμερικανικός "δείκτης φόβου" (VIX Index/CBOE) "χτυπάει κόκκινο".

Φόβοι για ντόμινο

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος ενός καταστροφικού ντόμινο με πολλαπλασιαστικές έμμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, στις επιχειρήσεις, στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια - ακόμη και στα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται και μπαίνει σε νέα φάση, μετά τα "αντίποινα" που ανακοίνωσε η Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα. 

Με αγωνία αναμένεται τώρα  η αντίδραση του Τραμπ, ενώ και άλλες χώρες ετοιμάζονται να "απαντήσουν" στην αμερικανική πρόκληση, που βάζει "ταφόπλακα" στην παγκοσμιοποίηση και οδηγεί σε οικονομικό απομονωτισμό. 

 Οι δραματικές εξελίξεις προκαλούν κλυδωνισμούς στις αγορές, όπου μετοχές και δείκτες βυθίζονται και οι πιέσεις σταδιακά εντείνονται. Στα όρια του κράχ έφθασε το ελληνικό χρηματιστήριο, που "πνίγηκε στα απόνερα" της διεθνούς αναταραχής..

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα οι αγοραστικές παρεμβάσεις επενδυτικών χαρτοφυλακίων  που προσπάθησαν να προστατεύσουν τα χαρτιά τους,  ποντάροντας ταυτόχρονα στην προοπτική γρήγορης ανάκαμψης.

 Ανεβαίνει ο "δείκτης φόβου"

Τίποτε πλέον δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πτώση, καθώς το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται. 

Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, που εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου ντόμινο στην οικονομία, με ύφεση,αυξανόμενο πληθωρισμό, ένταση στις διεθνείς σχέσεις και παρενέργειες σε γεωπολιτικό επίπεδο..

Το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και οι αναλυτές αναμένουν έντονη μεταβλητότητα με μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτό δείχνει και ο “δείκτης φόβου” (VIX) τηςWall Street, ο οποίος  έχει ανεβεί περίπου 95%(!) αυτή την εβδομάδα και σήμερα συνεχίζει με +35% στις 41,6 μονάδες (με όριο επιφυλακής τις 18).

Πολύ χρήμα μετακινείται στα κρατικά ομόλογα. Τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης τρέχουν και σήμερα σε ρυθμούς ράλι. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς  υποχωρεί κατά 8 μονάδες βάσης, του ελληνικού κατά 4 μβ (στο 3,37%).

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η εικόνα επιδεινώθηκε σταδιακά, υπό την πίεση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, ενώ στα χαμηλά ημέρας υπήρχε  ζήτηση.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -0,82% στις  1.664,93 μονάδες και εν συνεχεία σημείωσε χαμηλό -5,97% στις 1.578,52 μονάδες. Εκλεισε στις 1.597,55 με απώλειες 4,83%
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 5,15% στις 3.923,66 μονάδες. Στο -4,08% τερμάτισε δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε χαμηλό ημέρας -8,67% και έκλεισε με πώλειες -7,15%. "Κατακόκκινο" το ταμπλό του κλαδου: Optima -8,6%, Eurobank -7,8%, Πειραιώς -7,4%, Alpha -7%, Εθνική -6,4%, Attica -4,3%, Κύπρου -4,2%, Ελλάδος -1,4%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Motor Oil -6,4%, Aktor -6,2%,  Cenergy και Ελλάκτωρ -6,1%, Βιοχάλκο και ΕλβάλΧαλκόρ -5,6%, Σαράντης  και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -5,5%, ΟΠΑΠ -5%, Lamda -4,7%, Τιτάν -4,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα