Αγορές

Βουτιά τραπεζών -4,6% στο ΧΑ, "βαρίδι" η Πειραιώς


Καταλύτης αρνητικών εξελίξεων και  ραγδαίας επιδείνωσης κλίματος στο χρηματιστήριο γίνεται η κατάρρευση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, μετά την γνωστοποίηση των όρων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που συνιστούν "ληστεία" σε βάρος των (μικρο)μετόχων και του Δημοσίου: Βουλιάζοντας στο -22%, η μετοχή της Πειραιώς παρέσυρε προς το βυθό όλα τα τραπεζικά χαρτιά, με αποτέλεσμα ο κλαδικός τους δείκτης να υποχωρήσει κατά 4,58% και η συνολική χρηματιστηριακή αξία τους να μειωθεί κατά 330 εκατ. ευρώ σε μία μέρα!

Πέραν των απωλειών σε κεφαλαιοποίηση, ακόμη πιο σημαντική αρνητική εξέλιξη για την αγορά αποτελεί η αναζωπύρωση των ανησυχιών όσον αφορά το ενδεχόμενο να χρειασθούν οι τράπεζες πρόσθετα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τις αθρόες τιτλοποιήσεις και την εκκαθάριση των "κόκκινων" δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Η "ψυχολογία" της αγοράς αλλάζει, οι προσδοκίες υποχωρούν και η πτώση μάλλον θα συνεχιστεί. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του ΧΑ  είχαν πραγματοποιήσει μία μεγάλη ανοδική διαδρομή τις τελευταίες εβδομάδες,φθάνοντας στα προ πανδημίας επίπεδα, σε υψηλά 13-14 μηνών.

Τα βραχυχρόνια κέρδη ήταν εν δυνάμει δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, οι οποίες επιταχύνθηκαν σήμερα, με αποτέλεσμα ο ημερήσιο τζίρος να φτάσει τα 125,2 εκατ. ευρώ - ποσό ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Τρ. Πειραιώς και την καταβύθιση της μετοχής της, αντικείμενο προβληματισμού γίνονται τώρα και οι άλλες επικείμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και οι ομολογιακές εκδόσεις (Ελλάκτωρ, Aegean, Motor Oil), που θα απορροφήσουν ρευστότητα από την αγορά, προκαλώντας μετακινήσεις κεφαλαίω και ρευστοποιήσεις.

Πρόσθετη κινητικότητα στην αγορά αναμένεται ότι θα προκαλέσουν οι επικείμενες αλλαγές στους δείκτες Eurostoxx (όπου θα ενταχθούν ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή)  και FTSE Russel (όπου προστίθεται η μετοχή της Βιοχάλκο). Οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες θα αυξήσουν τη συναλλακτική κίνηση και τη μεταβλητότητα.

Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται και εν όψει κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται τώρα στην αφετηρία μιας διορθωτικής κίνησης,  αναμενόμενης ούτως ή άλλως μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων, που είχε προσθέσει περίπου 32% στον τραπεζικό δείκτη και +15% στον ΓΔ.

Ο πήχυς τοποθετείται στις 825-820 μονάδες, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ένα καθοδικό  κύμα - αν βέβαια η αγορά πάρει την κατιούσα, επιβεβαιώνοντας ενδείξεις και προβλέψεις.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 844,56 μονάδες με απώλειες 1,47%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από τις 862,36 μονάδες (+0,60%), έως τις 840,18 (-1,98%).

Κατά 1,50% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.033,05 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι +1,02% και εν συνεχεία βυθίστηκε σταδιακά στο -7,08%. Τερμάτισε με απώλειες 4,58%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου.  Η Πειραιώς έκλεισε με -22%, Attica Bank -6,2%, Alpha -6%, Εθνική -4,8%, Eurobank -0,5%, Τρ. Ελλάδος -0,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Βιοχάλκο +3,7% και ΟΠΑΠ +3,5%. Ακολούθησαν Aegean +2,7%, ΟΛΠ +1,6%, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ +1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo -4,1%, Coca-Cola -2,5%, Lamda -2,2%, ΕΛΠΕ -1,6%, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος -1,3%.

Στα mid caps πρωταγωνίστησε η  Cenergy (θυγατρική της Βιοχάλκο) με +3,7%. Αβαξ +1,9%, ΕΥΑΘ +1,2%. Στον αντίποδα MIG -5,6%, Ιντρακάτ -4%, Ολυμπιακή Τεχνική -2%.

Διαβάστε επίσης