Πολιτική

«Βραχυκύκλωμα» στις διαπραγματεύσεις για την ΔΕΗ


Ασυμφωνία κυβέρνησης-Θεσμών για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Οι δανειστές επιμένουν σε πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Ποια η ελληνική αντιπρόταση

 Αν και αρχικώς είχε δοθεί η εντύπωση ότι τα ενεργειακά ζητήματα και δη η μείωση μεριδίου της ΔΕΗ, βρισκόταν σε δεύτερο πλάνο, στο εν εξελίξει Brussels Group, εν τέλει αποδεικνύεται ότι αποτελεί μείζον θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς. Οι τελευταίοι εντείνουν τις πιέσεις για δρομολόγηση, από τον Ιούλιο, της πώλησης του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με την ελληνική πλευρά να αντιτίθεται- προς το παρόν- σ’ αυτό το ενδεχόμενο. 

Το θέμα των ενεργειακών και μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετέβη εσπευσμένα στη βελγική πόλη, κατόπιν «απαίτησης» των δανειστών, οι οποίοι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ασκούν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία σε συγκεκριμένη «δέσμη» εναλλακτικών δομικών μέτρων, που θα «προκαλέσουν» τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Οι πιέσεις των δανειστών-Τι ζητούν

Τα εναλλακτικά δομικά μέτρα, όπως οι Θεσμοί αποσαφήνισαν και στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, ακούν στο όνομα πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Μάλιστα επιθυμούν την επίσπευση των διαδικασιών, θέτοντας χρονικά την έναρξη του διαγωνισμού στις αρχές Ιουλίου. Στο χρονοδιάγραμμα που κατέθεσαν οι Θεσμοί προς την κυβέρνηση, αναφέρεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση των μονάδων, θα κατατεθούν το Νοέμβριο του 2017 και η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιτευχθεί, μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι δανειστές περιλαμβάνεται και καταδικαστική σε βάρος της Ελλάδας, απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη.

Η ελληνική αντιπρόταση

Η ελληνική θέση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη και κινείται σ’ άλλη λογική από αυτή των Θεσμών. Συγκριμένα δεν περιλαμβάνει πωλήσεις μονάδων, με το υπουργείο Ενέργειας να επιχειρηματολογεί, ότι οι δημοπρασίες Τύπου ΝΟΜΕ σε συνδυασμό με πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών στη λιανική εκ μέρους της ΔΕΗ, είναι επαρκή «μέτρα», προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν οριστεί και σχετίζονται με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Σε ότι αφορά στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, ότι δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο… διαμορφωτή.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι Θεσμοί, πάντως, επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως ημίμετρα της δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι αναποτελεσματικό και δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

«Κόκκινη γραμμή η μη πώληση μονάδων»

Η μη πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, δεδομένου του ασφυκτικού πλαισίου που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και των πιέσεων που ασκούν των δανειστών, αποτελεί δύσκολο εγχείρημα για την κυβέρνηση. Η κυρίαρχη πολιτική κυβερνητική θέση, την οποία ενστερνίζονται τα κορυφαία στελέχη, είναι ότι μη πώληση των εν λόγω μονάδων, αποτελεί επί της ουσίας «κόκκινη γραμμή», που τουλάχιστον στην παρούσα φάση, το Μαξίμου δεν επιθυμεί να πατήσει…

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις