Αγορές

Wall Street: Δεύτερη μέρα απωλειών -Σχεδόν 500 μονάδες μείον ο Dow Jones


Κόκκινα ταμπλό στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, όπου οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών υπέστησαν αρχικά μεγάλες απώλειες τις οποίες όμως σχεδόν μηδένισαν λίγο πριν το κλείσιμο.

Οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για τον πληθωρισμό τα στοιχεία για τον οποίον θα ανακοινωθούν αύριο. Ο φόβος έχει να κάνει με την υποστηρικτική πολιτική χαμηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών με αφορμή την πανδημία, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα σε περίπτωση που ο πληθωρισμός εκτοξευθεί με ταχύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς.

Επιπλέον η αγορά παρακολουθεί με ανησυχία την αύξηση των τιμών που παρατηρείται σε διάφορα εμπορεύματα (με τελευταίο το άλμα στις τιμές των συμβολαίων βενζίνης, μετά την κυβερνοεπίθεση κατά του αγωγού της Colonial Pipeline αλλά και το νέο ρεκόρ που σημείωσε η τιμή του συμβολαίου χαλκού), ενώ στρέφει το ενδιαφέρον της σταδιακά από τις μετοχές της τεχνολογίας (οι οποίες ευνοήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια) σε μετοχές που αναμένεται να ευνοηθούν από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η μεταστροφή έχει ενισχύσει την ανησυχία για ένα πιθανό ξεφούσκωμα της αγοράς της τεχνολογίας, επηρεάζοντας το σύνολο της αγοράς.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,36% ή 473 μονάδες στις 34.270, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,87% στις 4,152 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,09% στις 13.389 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι τίτλοι των Salesforce.com (+0,6%) και Nike Inc. (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Travelers Cos. (-3,3%) και Home Depot (-3,2%).

Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί στην αγορά είναι πως ο δείκτης φόβου VIX σημείωσε άνοδο έως το 23,73, όταν πριν από έναν μήνα είχε υποχωρήσει κάτω από το 16.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 65,28 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.836 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,62% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2156 δολ.