Επικαιρότητα

Wall Street: Επιστροφή των αγοραστών με ώθηση από την τεχνολογία


Αλλαγή σκηνικού στη Wall Street για τους Nasdaq και S&P 500 που αντέδρασαν βρέθηκαν κερδισμένοι μετά το ισχυρό sell-off της Πέμπτης που αποτύπωσε την ανησυχία των επενδυτών για το πληθωριστικό ράλι, την επιθετική νομισματική πολιτική και τον κίνδυνο της ύφεσης για την οικονομία.

Σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, επανήλθε διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα της τράπεζας να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο ενθαρρύνει ολόκληρο τον κόσμο να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με το αμερικανικό δολάριο.

"Οι συνάδελφοι μου και εγώ εστιάζουμε αποκλειστικά στο να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον επίσημο στόχο του 2%", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "η ισχυρή δέσμευση της Federal Reserve στην αποστολή μας για τη σταθερότητα των τιμών συμβάλει στην ευρύτατη εμπιστοσύνη που το δολάριο απολαμβάνει ως μέσο αποθήκευσης αξίας".

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,14% ή 401 μονάδες στις 29.885, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 3.674 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,43% στις 10.798 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (+5,2%) και Boeing (+3,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-4,2%) και Walmart (-1,9%).

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones «βούλιαξε» 4,8%, ο S&P 500 5,8% και ο Nasdaq 4,7%. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του S&P 500 από τον Μάρτιο του 2020.

Σημειώνεται ότι σήμερα η μεταβλητότητα που παρουσίασε η συνεδρίαση αποδίδεται στο «quadruple witching», δηλαδή στην ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές. Αυτό το γεγονός συμβαίνει μία φορά το τρίμηνο και οδηγεί σε αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Εξάλλου, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,207%, μετά τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών την Πέμπτη. Πτωτικά έκλεισαν τόσο το 2ετές στο 3,138%, όσο και το 30ετές που έχασε 11 μ.β. στο 3,248%. Το

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατέγραψε αναπάντεχη πτώση τον Μάιο για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, εν μέσω προβλημάτων στην προσφορά και ενδείξεων για επιβράδυνση της ζήτησης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,1% τον Μάιο μετά από άνοδο 0,8% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 6,8% στα 109,56 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.840 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός έχασαν 9% και 1,9% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,0497 δολ παραμένοντας κοντά στο υψηλότερό του επίπεδο της τελευταίας 20ετίας. .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις