Αγορές

Wall Street: Ισχυρή αντίδραση μετά τις απώλειες της Τετάρτης


Ανέκαμψε η Wall Street μετά τις βαριές απώλειες που προκάλεσαν χθες οι ανησυχίες για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «όμικρον» στις ΗΠΑ με έρεισμα τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,82% ή 617 μονάδες στις 34.639, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,42% στις 4,577 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,83% στις 15.381. Η άνοδος του Dow, σε επίπεδο ποσοστού, είναι η μεγαλύτερη ημερήσια του από τις 5 Μαρτίου. Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο βιομηχανικός δείκτης είχε απωλέσει αθροιστικά άνω των 1000 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών αντέδρασαν  ισχυρά ανοδικά, με της Delta Airlines να κλίνει στο +9,28%, την American Airlines στο +7% και την United Airlines στο +6,61%, ενώ και η μετοχή της Boeing έκλεισε στο +7,54%, χάρη και στην απόφαση της Κίνας να επιτρέψει ξανά τις πτήσεις για τα αεροσκάφη 737 Max. Μάλιστα η μετοχή της κατασκευάστριας αεροπλάνων ήταν και αυτή που σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές American Express (+4,4%) και Visa (4,28%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walmart (-1,1%) και Apple (-0,8%).

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σκαρφάλωσαν στις 222.000 από 194.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 240.000. Το επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις την περασμένη εβδομάδα ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1969.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί έχουν προθεσμία ως αύριο Παρασκευή προκειμένου να συνεννοηθούν για τον νέο νόμο για τα δημοσιονομικά, αν θέλουν να αποφύγουν την παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το διαβόητο shutdown, που θα έθετε εκατομμύρια δημόσιους λειτουργούς σε τεχνική ανεργία.

Εξάλλου η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέδριο του Reuters ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τη λέξη "παροδικός" για την περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. "Είμαι έτοιμη να αποσύρω τη λέξη "παροδικός". Μπορώ να συμφωνήσω ότι δεν αποτελεί μια κατάλληλη περιγραφή γι' αυτό που αντιμετωπίζουμε", τόνισε η Γέλεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 1,4% στα 66,50 δολάρια ανά ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,2% στα 1.762 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,44% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1304 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις