Αγορές

Wall Street: Κόκκινα ταμπλό λόγω Fed - «Βούλιαξε» ο Dow


Σε βαθύ κόκκινο η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν ακόμα περισσότερο για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού μετά τη δήλωση του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας του St. Louis, James Bullard ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού πιθανόν δικαιολογεί να αρχίσει η Fed την αύξηση των επιτοκίων ακόμα νωρίτερα, από τον επόμενο χρόνο.

«Θα πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι αυτό σχετίζεται με τις προβλέψεις (για τον πληθωρισμό). Η πρόβλεψή μου είναι για πληθωρισμό 3% το 2021 – δομικό πληθωρισμό – και 2,5% το 2022. Αν θεωρείς ότι αυτό θα συμβεί, τότε στα τέλη του 2022 θα έχει ήδη δύο χρόνια με πληθωρισμό 2,5 – 3%», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή του Bullard που είναι η πρώτη δημόσια από αξιωματούχο της Fed μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, την περασμένη Τετάρτη είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν έντονες πιέσεις στην αμερικανική αγορά.

Έτσι, o Dow Jones γκρεμίστηκε 1,57% ή 532 μονάδες, υποχωρώντας στις 33.291. Μάλιστα αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο για τον Dow Jones. Ακολούθως ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,31% στις 4,166 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,92% στις 14.030 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-3,7%), Chevron (+3,6%) και Goldman Sachs (-3,2%) ενώ καμία μετοχή δεν κρατήθηκε σε θετικό έδαφος.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,8% στα 71,64 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.769 δολ./oz. Στην εβδομάδα, ο χρυσός «βούλιαξε» 6% -η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2020- ενώ το πετρέλαιο κέρδισε 1%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,43%. Σημειώνεται ότι η μείωση των αποδόσεων των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων αντανακλά λιγότερη αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η άνοδος στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων αντανακλά προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Παράλληλα στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1873 δολ.