Αγορές

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq, αδύναμος ο Dow Jones


Διττή ήταν αντίδραση της Wall Street στην αναπάντεχη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και στην αναμενόμενη απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για έβδομη φορά.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός κινήθηκε βραδύτερα και τον Μάιο στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση, με τη μέτρηση να είναι καλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ανόδου 3,4% τον Απρίλιο. Aυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τους τελευταίους δύο μήνες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση θα διατηρηθεί στο 3,4%.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί 0,1% σε μηνιαία βάση. Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,28% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 11μονάδες βάσης στο 4,73%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φέτος δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη στην Federal Reserve τη σιγουριά ότι πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2%, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της νομισματικής αρχής, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

«Θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα θετικά στοιχεία για να ενισχύσουμε την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%,» είπε ο Πάουελ. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά του, αλλά παραμένει πολύ υψηλός, είπε ο Πάουελ.

H Fed διατήρησε τα επιτόκια για 7η διαδοχική φορά στο εύρος του 5,25%-5,50% και έστειλε σήμα ότι αναμένεται μόνο μία μείωση κατά 0,25% πριν από το τέλος του έτους, δύο λιγότερες δηλαδή από όσες προβλέπονταν τον Μάρτιο.

Έτσι στα ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,09% ή 35 μονάδες στις 38.712, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,85% στις 5.421 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,53% στις 17.608 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Oracle σημείωσε άλμα 15%, με την αγορά να εστιάζει στις πρόσφατα ανακοινωθείσες συμφωνίες cloud του κατασκευαστή λογισμικού με την Google και το OpenAI.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε 0,8% στα 82,54 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 0,7% στα 78,46 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 2.342 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,8% έναντι του ευρώ, στο 1,0825 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις