Αγορές

ΧΑ: Η αισιοδοξία στο ζενίθ, η διόρθωση καθυστερεί


Ολες οι ενδείξεις οδηγούν πλέον στην εκτίμηση ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται ακόμη στα πρώτα βήματα μιάς μακροχρόνιας ανοδικής πορείας, που θα αντανακλά  την εντυπωσιακή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών  και την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

Ανεβαίνει λοιπόν ο πήχυς των προσδοκιών, οι οποίες αποτελούν τώρα το βασικό «καύσιμο» για τη συνέχιση του παρατεταμένου ράλι χαμηλών ταχυτήτων, που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ισχυρές προσδοκίες και οι αισιόδοξες προβλέψεις αντισταθμίζουν τις πρόσκαιρες πιέσεις από κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών. Η διόρθωση που φάνηκε ότι ξεκίνησε σήμερα, εξαντλήθηκε ενδοσυνεδριακά, οι αγοραστές ξαναπήραν τα ηνία και οι δείκτες ανέκαμψαν.

Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν τώρα περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων, με άνοδο μετοχών και δεικτών – που βρίσκονται ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

 Ο χρηματιστηριακός κανόνας

Όμως, ο κανόνας στις αγορές είναι ότι η διόρθωση έρχεται όταν και ο τελευταίος απαισιόδοξος γίνεται αισιόδοξος. Το ΧΑ βρίσκεται κάπου κοντά σ’ αυτή τη φάση. Το μόνο που μπορεί να τον αποτρέψει – μάλλον να την αναβάλει για κάποιο διάστημα – είναι οι μαζικές τοποθετήσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Προς το παρόν οι εισροές συνεχίζονται, αλλά δεν είναι ακόμη ο… Πακτωλός που θα χρυσώσει» την αγορά. Οι περσσότερες μετοχές ανεβαίνουν όχι λόγω μεγάλης ζήτησης, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πρόθυμοι πωλητές: Ακόμη και τα χαρτοφυλάκια που θέλουν να κλειδώσουν κέρδη, αναβάλουν τις ρευστοποιήσεις όσο βλέπουν να διατηρείται η ανοδική δυναμική.

Πάντως η συνολική εικόνα στο ταμπλό δείχνει ότι η μάχη δεν έχει κριθεί και ότι το στοίχημα για τη βραχυχρόνια πορεία του ΧΑ θα παραμείνει ανοιχτό.

Η μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο και στη σημερινή συνεδρίαση, με αψιμαχίες μεταξύ μακροπρόθεσμων επενδυτών/αγοραστών και επιθετικών traders που έσπευσαν να προεξοφλήσουν - ή και να προκαλέσουν - τη διόρθωση.

 Mid caps και τράπεζες

Παράλληλα όμως υπάρχουν και θετικές ενδείξεις, όπως η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερη γκάμα μετοχών, συμπεριλαμβανομένων πολλών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τα mid caps έρχονται στο προσκήνιο καθώς εκτιμάται ότι πολλές δυναμικές εταιρείες θα βελτιώσουν περαιτέρω τις επιδόσεις τους, ενώ άλλες θα  βρεθούν στο επίκεντρο επιχειρηματικών διεργασιών, με εξαγορές, μεταβιβάσεις στρατηγικών πακέτων και αναδιαρθρώσεις ομίλων.

Κατεύθυνση στους χρηματιστηριακούς δείκτες θα συνεχίζουν να δίνουν πάντως οι τραπεζικές μετοχές. Εχουν ήδη κερδίσει περίπου 30% κατά μέσο όρο στο τελευταίο ανοδικό κύμα και οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία τους διίστανται πλέον. Αναλυτές επισημαίνουν ότι μιά τεχνική διόρθωση όχι μόνον θα αποτελούσε φυσιολογική εξέλιξη, αλλά θα «αναζωογονούσε» την αγορά,  διευκολύνοντας την εισροή φρέσκου χρήματος.

Το «γύρισμα» μπορεί να ξεκινήσει από τις τράπεζες: Ο κλαδικός τους δείκτης βρίσκεται ενώπιον σημαντικής αντίστασης στις 930 μονάδες, την οποία δοκίμασε σήμερα να διασπάσει – χωρίς επιτυχία. Χρονικό ορόσημο και καταλύτη για την επόμενη κίνηση μπορεί να αποτελέσει η προγραμματισμένη να γίνει στις 15 Ιανουαρίου συνάντηση Ελλήνων τραπεζιτών με τη διοίκηση του SSM, για τον καθορισμό των παραδοχών των stress test.

 Μετοχές και δείκτες

Σήμερα τόνο και κατεύθυνση στην αγορά έδωσε πάλι η μετοχή της Εθνικής, που άντεξε περισσότερο στις πιέσεις και ανέκαμψε γρήγορα, προσελκύοντας αγοραστικό ενδιαφέρον.
Η συνεδρίαση είχε δύο όψεις: Πτωτική μέχρι τις 12:30, έντονα ανοδική στη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε αρχικά μέχρι -0,78% στις 823,21 μονάδες. Εκλεισε στις 837,13 με κέρδη 0,89%.
Κατά 0,81% ενισχύθηκε ο FTASE25 στις  2.156,5μονάδες. Ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίηση σημείωσε νέο άλμα +2,15%.

Ο τραπεζικός δείκτης «βούτηξε» αρχικά στο -1,76 % και εν συνεχεία ανέκαμψε μέχρι +1,33%. Εκλεισε  στις 927,08 μονάδες, με κέρδη 0,43%. Από τις μετοχές του κλάδου την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Εθνική (+2%). Ακολούθησαν Attica +1,7%, Ελλάδος +1,2%,  Alpha +0,5%, Πειραιώς -0,3%, Eurobank -1,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Βιοχάλκο +4,3%, ΟΛΠ +4,4%, ΔΕΗ +3,2%, Jumbo +2,1%.  Lamda +1,8%.

Στα mid caps ξεχώρισαν Cenergy +5%, MIG και Ελλάκτωρ +4,1%, Πλαστικά Θράκης +3,6%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις