Πολιτική

XA: Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup


 Το ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από 22 μήνες πτώσης από τις 1.379 μονάδες βρέθηκε στις 420 μονάδες ενώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σε επίπεδο ΓΔ, κέρδισε περίπου 130 μονάδες ή 30%.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να φτάσει τις 600 μονάδες αν βοηθήσουν οι ξένες αγορές και το πετρέλαιο. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα σχηματίσει ένα “διπλό πάτο” μέσα στο 2016 καθώς θεωρούν ότι οι ξένες αναπτυγμένες αγορές πρέπει να πέσουν χαμηλότερα διότι τα τωρινά P/E είναι υψηλά και η οικονομίες επιβραδύνονται. Πιο βραχυπρόθεσμα, οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE 25 εν όψει της τυπικής υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς σε αναδυόμενη στις 18 Μαρτίου, θα έχουν μια μικρή επίδραση στην αγορά.

Το κλειδί για το μέλλον του ΧΑ είναι βέβαια οι τράπεζες λόγω της βαρύτητας που έχουν στο ΓΔ αλλά τελευταία τίθεται όλο και περισσότερο το θέμα της επάρκειας της ανακεφαλαιοποίησης. Οι ελληνικές τράπεζες παρέχουν το 75-80% των δανείων και πρέπει να είναι καλά κεφαλαιοποιημένες προκειμένου να μπορούν να δίνουν δάνεια, κάτι που φυσικά δεν έχει διαφύγει της προσοχής του ΔΝΤ. Επίσης, το Ταμείο θέλει περικοπή συντάξεων 15% άμεσα και στη συνέχεια ελάφρυνση του χρέους. Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη μεριά, είναι διατεθειμένοι να δεχτούν σταδιακή περικοπή των συντάξεων -κάτι που θα έχει πολύ μικρότερο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης αλλά εκτός απροόπτου οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναμένεται να έρθουν αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα. Η σημερινή σύνοδος του Eurogroup θα είναι βέβαια πολύ σημαντική και συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των traders. Αν και το ΔΝΤ επιμένει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό και χρειάζονται μέτρα 4,5% επί του ΑΕΠ πολλοί συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια θετική αξιολόγηση, κάτι που θα αποτελέσει τον πρώτο θετικό καταλύτη για την άνοδο του ΧΑ.

Ο δεύτερος θετικός καταλύτης θα είναι η ΕΚΤ να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για δανεισμό των ελληνικών τραπεζών. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, με μέσο επιτόκιο 1,55%, επιβάρυνε τις ελληνικές τράπεζες με τόκους περίπου 1 δισ. ευρώ το 2015.

Να σημειωθεί ότι διεθνώς υπάρχει προς το παρόν μια περίεργη κατάσταση, όπου τα πάντα ανεβαίνουν, μετοχές, junk bonds και χρυσός. Περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στις πέντε προηγούμενες εργάσιμες μέρες σε ομολογιακά αμοιβαία που τοποθετούνται σε junk bond, κάτι που σε απόλυτο μέγεθος αποτελεί ρεκόρ. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει καθώς δεν είναι δυνατόν να ανεβαίνουν τόσο οι μετοχές όσο και τα “καταφύγια”.

Στην Ευρώπη, αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες εκφράζουν ανησυχία για τη λήψη πρόσθετων νομισματικών μέτρων και προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στα κέρδη των τραπεζών. Εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ φαίνεται να συγκροτείται ένα μέτωπο το οποίο εναντιώνεται στην πρόθεση του Μάριο Ντράγκι να περικόψει κατά 10 μονάδες βάσης το επιτόκιο καταθέσεων. Από την άλλη μεριά, τα αρνητικά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν, σύμφωνα με τη Barclays η οποία πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση των τραπεζών είναι απαραίτητη προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να εκκαθαριστεί διαφορετικά μπορεί να υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος στασιμότητας σαν κι αυτή που συνέβη στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις