Χρηστικά

Χάνουν κοινωνικά επιδόματα και το φθηνό ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά


Λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, μένουν εκτός επιδόματος Στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επιδόματος θέρμανσης, Κοινωνικού Τιμολογίου και μειωμένου ΕΝΦΙΑ

Χάνουν τα κοινωνικά επιδόματα που εισπράττουν χιλιάδες νοικοκυριά, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οι σημερινοί δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων, θα υπερβούν τα περιουσιακά όρια που έχουν τεθεί και διαχωρίζουν τους δικαιούχους και μη, εκτός και αν αναπροσαρμοστούν τα εισοδηματικά όρια.

Ακόμη όμως και με την αναπροσαρμογή, θα μείνουν εκτός κοινωνικών επιδομάτων αρκετές χιλιάδες, καθώς, όποια αύξηση των ορίων, δεν θα καλύψει τις σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που φτάνει έως το 250%.

Επίσης, μια σημαντική αύξηση των περιουσιακών ορίων ενέχει τον «κίνδυνο», να αυξηθούν οι δικαιούχοι και να αυξηθεί αντίστοιχα το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού.

Στον αντίποδα, στις περιοχές εκείνες που μειώθηκαν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, θα προκύψουν νέοι δικαιούχοι επιδομάτων. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις των αντικειμενικών τιμών, αφορούν σε ακριβές περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων δεν είναι δικαιούχοι για εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η οποία θα ισχύσει από την 1-1-2022, προέκυψαν οι ακόλουθες μεταβολές:

  • Σε 7.634 ζώνες ή το 55% του συνόλου προκύπτει αύξηση με μέσο όρο αύξησης 19,5% και με μέγιστο ποσοστό αύξησης 250%, στην Ιθάκη.
  • Σε 2.860 ζώνες ή στο 21% του συνόλου, προκύπτει μείωση, με μέσο όρο μείωσης στο 14,7%.
  • Σε 3.314 ζώνες ή στο 24% του συνόλου οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν αμετάβλητες.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών έγιναν σε λαϊκές περιοχές της Αττικής, όπως Ζωγράφου, Καισαριανή, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, που σημαίνει πως ο κίνδυνος για την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων είναι τεράστιος.

Για τους κατοίκους των περιοχών που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των κατοικιών και γενικά των ακινήτων τους, εκτός από τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν το 2022, θα χάσουν και τυχόν επιδόματα που εισπράττουν και θα απενταχθούν από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ειδικότερα σε κίνδυνο απώλειας βρίσκονται οι δικαιούχοι:

  • Του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Του επιδόματος Στέγασης
  • Του επιδόματος Θέρμανσης.
  • Του μειωμένου κατά 50% ΕΝΦΙΑ

Για την καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων προβλέπονται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.
Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 105.000 ευρώ για τον έγγαμο ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχει εξαρτώμενα τέκνα.

Το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία και παραμένει στις 150.000 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
Παράδειγμα. Νοικοκυριό με ένα παιδί, με μια κατοικία αντικειμενικής αξίας, σήμερα, 100.000 ευρώ, η οποία αυξάνεται το 2022 σε 130.000 ευρώ, χάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Το ίδιο παθαίνει και το ζευγάρι με δύο παιδιά που έχει ακίνητη περιουσία αξίας 110.000 ευρώ και το 2022 αυξάνεται σε 140.000 ευρώ.

Για το επίδομα θέρμανσης, αυξήθηκαν τα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας, λόγω των έκτακτων μέτρων για την ενεργειακή ακρίβεια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε 180.000 ευρώ από 130.000 για κάθε άγαμο και στα 300.000 ευρώ  και από 250.000 για έγγαμο δικαιούχο.

Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Παράλληλα χιλιάδες νοικοκυριά, θα χάσουν το δικαίωμα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Για την ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για τον άγαμο.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για τη σύζυγο (135.000 ευρώ) και κατά 15.000 για κάθε παιδί και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Είναι προφανές ότι μια τριμελής οικογένεια που είναι σήμερα στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ) και έχει ακίνητη περιουσία αξίας 140.000 ευρώ, εάν η αντικειμενική αξία της περιουσίας της αυξήθηκε σε 160.000 ευρώ, τίθεται εκτός του ευνοϊκού μέτρου και θα πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα στην κανονική του τιμή.

Χάνονται και οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Επίσης χιλιάδες νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να πληρώσουν αυξημένο κατά 50%  ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι και φέτος πληρώνουν τον μισό. Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι μέχρι:

  • 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, 
  • 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και
  • 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα. 

Δηλαδή, ένα ζευγάρι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας 140.00 ευρώ, ενώ μέχρι και φέτος πληρώνει τον μισό ΕΝΦΙΑ, εάν με τις νέες αντικειμενικές τιμές η αξία της περιουσίας του αυξηθεί σε επίπεδα πάνω από 150.00 ευρώ, το 2022, θα πληρώσει το 100% του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα