Χρηστικά

Εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 400.000 μη μισθωτοί λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ


Εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα βρεθούν από τον προσεχή Μάρτιο περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές τους. Η παράταση ασφαλιστικής ικανότητας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας-μέσω προηγούμενης ρύθμισης- εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει, ότι από τον προσεχή Μάρτιο, ασφαλιστική ικανότητα θα έχουν μόνο όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και παράλληλα, καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές, εκτός και αν δοθεί νέα παράταση. Το σενάριο της παράτασης έχει εξασθενήσει σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου που τόνισε «στόχος είναι η επαναφορά στην -προ Covid- κανονικότητα».

Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να δοθεί και φέτος παράταση στους μη μισθωτούς που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Από το 2019 και μετά - λόγω Covid - οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανανέωναν σε ετήσια βάση την ασφάλισή τους για παροχές υγείας, χωρίς να ελέγχεται από τον ΕΦΚΑ αν έχουν καταβάλει τις εισφορές τους.

Πέρυσι που ίσχυσε το μέτρο καταβολής μόνο των εισφορών υγείας για την κάλυψη της ασφαλιστικής ικανότητας, διαπιστώθηκε ότι περίπου 400.000 μη μισθωτοί δεν κατέβαλλαν αυτό που τους αναλογούσε. Έτσι, διατήρησαν την ελεύθερη πρόσβαση μόνο σε Δημόσιες Δομές Υγείας.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα